Mirni prosvjed

Rudari i umirovljenici svoja prava će tražit pred zgradom Vlade?

Gospodarstvo / Flash | 08. 07. 2015. u 07:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat rudara Federacije BiH organizirat će 20. srpnja mirne prosvjede pred zgradom federalne vlade zbog teškog stanja u rudnicima u FBiH, najavio je predsjednik ovog sindikata Sinan Husić.

On kaže da su rudari proteklih tjedana vodili razgovore sa vlastima o rješavanju nagomilanih problema, tražeći ulaganje u modernizaciju rudnika, tako što bi se dio novca za te namjene izdvajao iz cijene električne energije, a drugi dio bi bio usmjeren ka Fondu za mirovinsko osiguranje, ali dogovor o tome nije postignut.

"Prosvjed je posljednje upozorenje vlastima na stanje u koje su dovedeni rudari i rudnici u FBiH. Mi smo federalnoj vladi ponudili ovu opciju kako da se izađe iz teške krize u koju su zapali rudnici ali, nažalost, Vlada to ne prihvaća", rekao je Husić za "Dnevni avaz".

On je istakao da je u FBiH na vidiku "eksplozija rudarskog bunta".

"Rudari ne traže novac za plate ni za druga davanja, traže da se poboljšaju njihovi uslovi rada, da ih iz jama i sa kopova ne bi mrtve izvlačili", poručio je Husić.
Predsjednik Saveza umirovljenika FBiH Mehmedalija Rapa ističe da je Vladi FBiH dat rok do 18. kolovoza da ispuni zahtjeve federalnih umirovljenika koji se odnose na sanaciju Fonda za mirovinsko osiguranje, povećanje mirovina za pet posto od 1. siječnja sljedeće godine, usvajanje zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, kao i izmjenu Zakona o porezima s ciljem oslobađanja mirovinskih udruženja od obaveze plaćanja poreznih nameta, prenosi Srna.

"To su naši minimalni zahtjevi i ako nam Vlada FBiH ne da garancije za njihovo ispunjenje, svih u paketu, onda su prosvjedi neminovni", rekao je Rapa.

Isplata mirovina za mjesec lipanj počet će danas, najavljeno je iz Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjeni.

U skladu s tim najniža mirovina iznosi 326,17 maraka, zajamčena 434,90 maraka, a najviša mirovina iznosi 2.174, 48 maraka.

 Mirovine koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za lipanj, s uračunatim troškovima, iznose oko 156 milijuna maraka.
Kopirati
Drag cursor here to close