Tko je dužnik

RTRS: Sarajevo pokušava ratni dug za plin prebaciti na teret Srpske

Gospodarstvo / Flash | 22. 07. 2017. u 11:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok u BH gasu smatraju da i Republika Srpska treba platiti ratni dug za plin, iz kompanije Gas Res poručuju da nije korektno to fakturisti Srpskoj. Pitaju, zašto BH gas ne objavi Ugovor, u kojem je jasno navedeno tko je dužnik. Podsjećaju, da su prethodnom trgovinom gasa ostvarili i određeni profit, piše RTRS.

''Mi imamo informaciju da su oni ostvarivali enormne profite. O tome možete konsultirati bivši Birač ili Aluminu, koji to vrlo dobro znaju. Dakle, kada su ostvarivali enormne profite onda je to bilo samo njihovo, a dugove, po njima, trebamo dijeliti'', kaže Slobodan Puhalac, direktor Gas Res-a.

Tu nije kraj problemima u plinskom sektoru u BiH. Zaboravljajući mnoga pitanja važna za interese Republike Srpske, BH gas nameće samo jedno- jedinstven stav Bosne i Hercegovine u vezi s tarifom transporta koji određuje Srbija, kažu u Gas Resu.

''I to tako da zadrži privilegirane cijene transporta koje su četiri puta manje nego što mi plaćamo od 2015. Mi bismo htjeli da se urede i neki drugi odnosi, prije svega, da prestanu sa svojim monopolskim poslovanjem'', navodi Puhalac.

Iz BH gasa su prije nekoliko mjeseci rekli da predstavnici kompanija i regulatora iz Srpske postupaju samovoljno i ucjenjuju u vezi sa transportnim kapacitetima.

U Gas Resu tvrde da BH gas odbiva platiti transportne troškove vlasnicima gasovoda u Republici Srpskoj, a blokirao je pristup svom transportnom sistemu poduzećima iz Srpske.

Stav BH gasa RTRS nije dobio.

Kopirati
Drag cursor here to close