Pomor ribe

Ribari najavljuju tužbu protiv Elektroprivrede

Gospodarstvo / Flash | 27. 03. 2017. u 16:03 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon alarmantno niske razine Jablaničkog jezera, koja je početkom veljače bila goruća ekološka tema u našoj zemlji, posljedice se još uvijek analiziraju. Razina jezera ni danas nije dovoljna za mrijest riba, a konjički ribari najavljuju tužbe protiv Elektroprivrede.

"Kao što se vidi iz fotografija razina jezera je minimalna, a mrijest smuđa koji je trebao početi početkom ožujka, na ovom vodostaju je nemoguć. Sada kreće i period mrijesta šarana, koji isto tako nema nikakvih izgleda na ovoj razini vode. Na ovim lokacijama ovakva razina jezera je još od listopada", zabrinuti su iz Organizacije sportskih ribolovaca Konjic koja je zakonski upravitelj ribolovnim područjem Konjica koje čine rijeka Neretva s pritokama te Boračko i Jablaničko jezero, prenosi Klix.

Posljedice potpunog ispuštanja vode iz jezera s početka ove godine još uvijek se rezimiraju, a ribari su uvjereni da su i tada govorili o stvarima koje će tek sada potvrditi.

"Možemo najaviti da ćemo narednog tjedna podnijeti tužbu protiv Elektroprivrede BiH zbog katastrofe koju je jezero pretrpjelo, pomora ribe, kao i ogromnih posljedica po floru i faunu. To je naša obaveza po zakonu, jer naše udruženje je zakonski upravitelj vodama na ovom području. Mjesec i po nakon onog pražnjenja jezera i katastrofe kojoj smo svjedočili, su potvrdili težinu posljedica, a svaka nezavisna analiza će to potvrditi", kažu iz ribarskog udruženja.

Ribari idu i korak dalje.

"Još uvijek razmišljamo i o kaznenim prijavama protiv odgovornih osoba iz Elektroprivrede, ali to ćemo uraditi poslije dodatnih konsultacija s pravnicima", kazali su.

Čude se kako još nisu dobili inspekcijske zapisnike iako je prošlo više od mjesec i po otkako je inspekcija izlazila na teren.

Kopirati
Drag cursor here to close