???????

Republika Srpska će ruski plin nabavljati izravno od Gazproma

Gospodarstvo / Flash | 15. 09. 2014. u 16:46 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović razgovarali su danas u Moskvi s generalnim direktorom kompanije "Gazprom" Aleksejem Milerom.

Cvijanović je potpisala s Milerom sporazum o izravnoj isporuci plina RS, bez posredovanja poduzeća "BH gas", priopćeno je iz Dodikovog ureda.

Dodik je rekao da je izuzetno zadovoljan ''što je ruska strana pokazala razumijevanje i što je prvi put iskorištena takva mogućnost predviđena Daytonskim sporazumom''.

''Mi imamo na to pravo prema Daytonskom sporazumu. Ustav BiH predviđa da će biti potrebna određena parlamentarna podrška za takav sporazum. Zahvalni smo ruskoj Vladi i Ruskoj Federaciji što je prihvatila da se koristi taj mehanizam, koji je potpuno legalan i legitiman'', rekao je entitetski predsjednik.

Istaknuo je kako će RS, nakon parafiranja sporazuma, tražiti da parlament BiH da podršku i suglasnost.

''Ukoliko ne dobijemo podršku, mi ćemo apsolutno biti u poziciji da svoju podršku prema radu u institucijama BiH i samom parlamentu snažno redefiniramo i dovedemo u funkciju 'brže prolaznosti' za inicijative koje dolaze iz Republike Srpske'', rekao je Dodik.

Kazao je kako plinovod "Južni tok" u RS "ne dodiruje" ni u čemu interese FBiH, ne pravi obveze ni za BiH u cjelini, niti za FBiH.

''To je projekt koji RS razvija zajedno s ruskim partnerima i Ruskom Federacijom i mi ćemo nastaviti da to i dalje stavljamo u vrh prioriteta na svim mjestima odlučivanja gdje je potrebno, pa i u Parlamentu BiH'' rekao je Dodik.

Izaslanstvo iz RS razgovaralo je s Milerom i o plinovodu "Južni tok" i, kako navode, zastojima na razini Vijeća ministara BiH na realizaciji tog velikog projekta, koji, istaknuo je Dodik, osigurava sigurnost i stabilnost u svakom pogledu.

Naveo je da će realizacijom ovog projekta biti osigurano redovita opskrba plinom, a kasnije i proizvodnja električne energije na bazi plina.

Kopirati
Drag cursor here to close