Građani se pitaju

Referendum: Kakva mora biti fasada tržnog centra?

Gospodarstvo / Flash | 26. 04. 2015. u 16:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Makedonije planira Gradskom trgovinskom centru napraviti novu fasadu, čemu se protive građani Skopja, objavila je Al Jazzera.

Građani skopske općine Centar na lokalnom referendumu glasuju za to jesu li 'za' da se zadrži autentični izgled Gradskog trgovinskog centra.

Plan Vlade Makedonije je ovom centru napraviti baroknu fasadu, poput drugih zgrada u Skopju koje su rekonstruirane u tom stilu u proteklih nekoliko godina.

Dio građana se tome protivi, pa su od gradskih vlasti tražili izjašnjavanje na referendumu. Da bi bio uspješan, treba izaći najmanje polovina upisanih glasača plus jedan.

Kako bi se spriječila rekonstrukcija GTC-a, polovina onih koji glasuju trebaju biti 'za'. Ovo je prvi referendum na lokalnoj razini, otkako je Makedonija neovisna država.

Makedonske vlasti već nekoliko godina najavljuju promjenu izgleda GTC-a. Obnovu fasade planiraju po uzoru na zgradu Vlade, koja je, također, objekt iz sedamdesetih godina. Stara fasada joj je skinuta i za devet milijuna eura napravljena nova u baroknom stilu.

Građani su simbolično napravili zagrljaj oko Gradskog trgovinskog centra i poslali poruku da se protive promjeni njegovog izgleda. Izgrađen je 1973. i od tada je simbol modernog Skopja. Vlada traži privatnog investitora, koji bi ga renovirao u stilu novih zgrada iz projekta Skopje 2014.

Kopirati
Drag cursor here to close