Feelanceri

Radite od kuće za stranu firmu? Plaćat ćete veći porez u FBiH!

Gospodarstvo / Flash | 04. 04. 2017. u 15:55 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrt Zakona o porezu na dohodak koji je Vlada FBiH utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru riješio je i važno pitanje koje je dugo godina bila nepoznanica građanima FBiH.

Naime, pojedini građani iz svojih domova rade za firme u inozemstvu i time ostvaruju značajne prihode. Plaćanje poreza na ove prihode do sada je bilo u svojevrsnoj sivoj zoni jer nigdje u zakonu nije eksplicitno spomenut termin “freelancer“, kako se na engleskom jeziku nazivaju profesionalci koji u principu od kuće obavljaju poslove i pri tome nemaju ugovor o radu, a novac primaju kroz uplate iz inozemstvu. Novim zakonskim rješenjima kroz Nacrt Zakona o porezu na dohodak, zakonodavac eksplicitno spominje freelancere.

''Na kraju se u poreznu osnovicu uključuju i ostali dohoci ostvareni od strane rezidenata Federacije kao što su prihodi sportaša i sportskih stručnjaka, prihodi od povremenih slobodnih zanimanja i ostali prihodi koji nisu jasno obuhvaćeni kroz ukupni svjetski dohodak. U ovu kategoriju dohotka uključuje se i oporezivanje dohotka ostvarenog samozapošljavanjem, odnosno tzv. freelancer koji se uslijed razvoja informacijske tehnologije intenzivno razvija na teritorijuFederacije'', navodi se u nacrtu gore navedenog zakona.

Zakonodavac je pojasnio i koliko će poreza trebati plaćati na prihode od bavljenja freelancerskim poslovima.

''Ostali oporezivi dohodak uključuje stjecanje dohotka iz prihoda od sportaša i sportskih stručnjaka, prihodi od osiguranja lica, prihodi od povremenih slobodnih aktivnosti i ostali prihodi. Prihodi od povremenih slobodnih aktivnosti (freelancer, op. a.) predstavljaju posebnu vrstu prihoda koji se realiziraju na tržištu, a koji nisu u vezi s redovnim obavljanjem ni nesamostalne ni samostalne djelatnosti, koje nije potrebno posebno registrirati u skladu sa posebnim propisima. Osnovicu dohotka predstavljaju neto prihodi, te nisu dopušteni nikakvi odbici, a stopa poreza na dohodak se primjenjuje po principu lomljene skale na svaku pojedinačnu isplatu do 800 KM stopa poreza je 13 posto, a preko 800 KM stopa poreza je 20 posto'', navodi se u nacrtu zakona koji je ušao u parlamentarnu proceduru.  

Ova stopa predstavlja rast u odnosu na dosadašnju praksu pojedinih freelancera da na ostvarene prihode plaćaju poreznu stopu od 10 posto na osnovu propisa do sada važećeg Zakona o porezu na dohodak, prenosi Faktor.

Kopirati
Drag cursor here to close