AMUS

Prva uplata GOOGLE PLAY Inc bh. glazbenim autorima

Gospodarstvo / Flash | 29. 03. 2015. u 18:21 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na račun Asocijacije skladatelja-glazbenih stvaratelja AMUS je putem ugovora sa web platformom GOOGLE PLAY uplaćen prvi iznos od EUR 7.000 (nešto manje od 14.000KM).

Ovo je prva uplata financijskih sredstava nakon pregovora koje je AMUS Stručna služba vodila od ožujka 2014. Taj proces je uspješno priveden kraju potpisom ugovora u kolovozu iste godine. Uplata je prvi rezultat naplate online korištenja glazbe za bh. glazbene autore.

Što se tiče ugovora sa GOOGLE PLAY, on pokriva glazbena autorska djela koja se koriste u video-igricama, 'streaming', 'webcast' i 'on-demand' glazbi, to jeste svakoj aplikaciji kojoj je moguće pristupiti putem Google Play servisa. Ovo je osnova za licenciranje korištenja glazbe na drugim internet servisima, web-bibliotekama i hubovima kao što su npr. YouTube, Deezer, Spotify, iTunes, Armonia itd.

Ovim ugovorom autori glazbenih djela – članovi AMUS-a, te ostali svjetski autori, imaju moralnu i materijalnu zaštitu prilikom korištenja glazbenih djela na uređajima koji podržava ova platforma, odnosno podrazumijeva naplatu glazbenih sadržaja. Odnosi se na korištenje Android uređaja kojem se pristupi sa internetom pokrivenog područja na teritoriji Bosne i Hercegovine, dakle sve IP adrese koje imaju uporište u ili potječu sa teritorije naše zemlje, navode iz AMUS-a.

AMUS, pored ugovora koji je potpisan s Google Inc za GOOGLE PLAY, privodi kraju pregovore sa You tube i Spotify, nastavlja pregovore sa Deezerom, te otvara pregovore sa servisima Rdio, Napster, te drugim sličnim servisima i glazbenim hubovima, kako bi ostvarili prihod od online korištenja glazbe članova AMUS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close