projekti imaju težinu

Prostor Hercegbosanske županije može biti samoodrživ

Gospodarstvo / Flash | 05. 02. 2016. u 16:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Put kojim ste krenuli je dobar", kazao je danas tijekom sastanka u zgradi Vlade Hercegbosanske županije predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

"Svi projekti koji su spomenuti danas imaju svoju težinu. Investicije koje imaju proizvodnu vrijednost treba podržavati. Prostor Hercegbosanske županije može biti samoodrživ i na nama je da sve motiviramo, sa svih razina vlasti imat ćete potporu", istaknuo je Dragan Čović.

Tijekom sastanka predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić je govorio o glavnim projektima koje je pokrenula ili pokreće aktualna Vlada. Istaknuo je Strategiju razvoja Županije, Prostorni plan, Program javnih investicija, Akcijski plan Vlade županije za provedbu reformske Agende i Agenciju za razvoj Hercegbosanske županije.

Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje Vlade Hercegbosanske županije, Dalić je istaknuo i velike napore Vlade na stvaranju prostora za ulaganja investitora. Nazočne je upoznao i o potrebi prekategorizacije graničnih prijelaza Kamensko i Vaganj, prekategorizacije cesta i o tome kako javna poduzeća operateri, Elektroprivreda HZ-HB i Hrvatske pošte trebaju više investirati na području Hercegbosanske županije.

Detaljno je upoznao nazočne s problemima s kojima se dulje vrijeme suočava Javno poduzeće Rudnici ugljena "Tušnica" Livno kao i mogućem načinu rješavanja velikih teškoća s kojima je suočeno to poduzeće. Dalić je istaknuo kako HBŽ treba pomoć u realizaciji infrastrukturnih objekata.

Tijekom sasatanka generalni direktor Javnog poduzeća Elektroprivreda HZ-HB d.d. Mostar, Marinko Gilja kazao je, uz ostalo, kako će za nekoliko dana biti prezentirana dokumentacija o termoelektrani u Tomislavgradu.

Današnjem sastanku su nazočili predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, generalni direktor Javnog poduzeća Elektroprivrede HZ-HB d.d. Mostar Marinko Gilja, predsjednik Uprave HP-a d.o.o. Mostar Mate Rupčić, predsjednik Uprave HT-Eronet d.d. Mostar Vilim Primorac, rukovoditelj Pogona Livno u Javnom poduzeću Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar Josip Čelar, član Nadzornog odbora HP-a d.o.o. Mostar Ivan Jozić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ivica Brešić, ministar MUP-a HBŽ-a Darinko Mihaljević, ministar financija Stipan Šarac i ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ-a Petar Galić.

Nakon sastanka u zgradi Vlade HBŽ-a visoko izaslanstvo na čelu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem održalo je sastanak u prostorijama HDZ-a BiH s članovima HDZ-a BiH Hercegbosanska županije.

"Danas smo u prigodi da možemo preuzeti na sebe i kazati jasno da smo spremni rješavati sve probleme žitelja Hercegbosanske županije. Ohrabren sam s onim što mi danas radimo i što se s viših razina vlasti BiH i Federacije BiH može ponuditi sutra i Vladi Hercegbosanske županije, ali jednako tako i načelnicima općina“, kazao je nakon sastanka u izjavi za novinare Čović.

Dodao je kako je svima danas bilo interesantno vođenje strategije globalne politike na razini BiH, ali i u ime Hrvatskog naroda u BiH i na vanjskom i unutarnjem planu.

"Ovo je jedna od aktivnosti koje ćemo nastojati provoditi bar jednom u dva-tri mjeseca kako bi u jednoj razumnoj dinamici svi žitelji ovog kraja mogli prepoznati što radimo i na neki način vrednovati izvršenje tih obveza koje smo stavili pred sebe", kazao je Čović.

U izjavi za novinare Krišto je kazala kako je cilj današnjeg posjeta da se na tragu programa i ciljeva stranke vidi kako i na koji način se može unaprijediti i osigurati prosperitetan život svih stanovnika Hercegbosanske županije.

Prema programu posjete danas u prijepodnevnim satima Dragan Čović i Borjana Krišto održali su i sastanak u zgradi općine Livno s načelnikom Livna, Lukom Čelanom i njegovim suradnicima.

Podsjetimo, prije par dana CCI je objavio rezultate rada vlasti u ovoj županiji, koja je okarakterizana kao najneefikasnija u Federaciji BiH, na što je reagirao i predsjednik Skupštine ove županije Robert Bagarić.

''Ne znam ima li uopće potrebe osvrtati se na rezultate iz tog izvješća, ja ga osobno smatram nebitnim. Postavljam Vama pitanje: tko je uopće CCI i iz kojeg razloga oni mogu nekoga ocjenjivati, tko ih je ovlastio za to?'', rekao je Bagarić.

Iz Centra civilnih inicijativa (CCI) reagirali su na izjave predsjednika Skupštine Hercegbosanske županije (HBŽ) Roberta Bagarića, koji je za jedan lokalni portal iznio niz optužbi na račun te nevladine organizacije.

''Umjesto da javnosti objasni katastrofalne rezultate rada u 2015. godini, koji su ovu županiju doveli na dno liste županija po gotovo svim parametrima, predsjednik Skupštine bavi se diskvalifikacijama nevladine organizacije koja posao monitoringa rada svih institucija vlasti u BiH, od županijske do državne razine, obavlja već osam godina, uz uvažavanje i domaće i međunarodne javnosti'', kazala je za Fenu koordinatorica za medije CCI-a Ana Lučić.

Kopirati
Drag cursor here to close