Sindikat

Pronaći rješenja za poboljšanje statusa svih vatrogasaca

Gospodarstvo / Flash | 04. 07. 2017. u 15:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na zahtjev Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo danas je u Vladi Federacije BiH u Sarajevu održan sastanak u vezi najavljenih zakonskih izmjena o vatrogastvu u Federaciji BiH.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH, predstavnici Koordinacije vatrogasaca Federacije BiH, te suradnici federalnog premijera Fadila Novalića jednoglasno je usvojen zaključak da Civilna zaštita i Vlada FBiH dostave sindikatima i vatrogascima Nacrt izmjena zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu kako bi u roku od 15 dana dostavili svoja rješenja i sugestije nakon čega će biti održan novi zajednički sastanak, uz prisustvo i predstavnika Saveza gradova i općina kao i načelnika koji su pokrenili inicijativu pred Ustavnim sudom FBiH.

''Ranijim Nacrtom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH, konkretno je bilo predviđeno brisanje člana 114. ovog zakona kojim bi se ukinuo dodatak na posebne uvjete rada u visini 30 posto, a koji je Vlada Federacije BiH usvojila i uputila u dalju procedure. Kao legitimni i reprezentativni predstavnici državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo u čijem sastavu se nalazi Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo tražimo da se što prije nađu rješenja za poboljšanje statusa svih vatrogasaca, stav je Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo'', navodi se u priopćenju.

Današnjem sastanku je prisustvovao i direktor Federalne uprave za civilnu zaštitu Fahrudin Solak, priopćeno je iz Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika.

Kopirati
Drag cursor here to close