SDP-ov prijedlog

Prijevremene mirovine srušit će MIO!

Gospodarstvo / Flash | 26. 07. 2017. u 10:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izmjene prihvaćene u Zastupničkom domu, koje omogućavaju ponovno odlazak u prijevremenu starosnu, ako prođu u Domu naroda, opteretit že federalni Zavod MIO za dodatnih 120 milijuna godišnje što bi bilo kobno za Zavod.

Usvojene izmjene Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju predložio je SDP, a one će omogućiti da više od 30.000 osoba ostvari pravo na umirovljenje.

Na ovo su reagirali čelni ljudi Zavoda i predstavnici umirovljenika koji tvrde kako su ove izmjene neprihvatljive jer će se njima, kako navode, dodatno ugroziti funkcioniranje Fonda MIO koji je u dubiozi 190 milijuna KM.

Ovakvim izmjenama, tvrdi direktor Zavoda MIO Zijad Krnjić, ne samo da će se neće moći povećati, nego će se morati smanjiti.

Avaz pak navodi kako su iz SDP-a rekli kako su ovakve izmjene napravili da bi ove osobe mogle otići u mirovinu. U toj populaciji su žene s 30 godina staža i 55 godina starosti, a muškarci s 35 godina staža i 60 godina starosti.

''Ovo je reforma MIO-a u rikverc. Dodatno će nas ove izmjene značajno opteretiti. To vraćanje prijevremenog umirovljenja, čak za nekoliko milijuna KM, će Fond dovesti u katastrofu. Dakle, ne samo da nećemo moći povećati mirovine, nego ne znamo kako ćemo ovako preživjeti'', rekao je Avazu Krnjić.

Na ove izmjene reagirali su i čelnici Saveza umirovljenika FBiH Omer Omerefendić i Mehmedalija Rapa, koji traže novi Zakon o MIO-u, a ne izmjene postojećeg, koje su, tvrde, štetne po sve umirovljenike.

Kopirati
Drag cursor here to close