Vlada

Prihvaćen kredit za Koridor: Što sve krije dionica Buna-Počitelj?

Gospodarstvo / Flash | 24. 06. 2016. u 10:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada prihvatila je zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine za realizaciju projekta Koridora Vc u iznosu od 80.000.000 eura.

Kako je priopćeno nakon sjednice, ova sredstva će biti korištena za poddionice autoceste Buna - Počitelj, Donja Gračanica - Tunel Pečulj (Zenica sjever) i Tunel Pečuj - Klopče. Rok otplate zajma je jedanaest godina, s četverogodišnjim grace periodom.

Sredstva će na kreditnom osnovu biti prenesena na JP Autoceste Federacije BiH d.d. Mostar kao krajnjem korisniku i dužniku.

Danas je Vlada dala i suglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije BiH, za čije potpisivanje je ovlaštena federalna ministrica financija, kao i za zaključivanje i usuglašavanje odgovarajućeg podugovora o između Federacije BiH i Autocesta FBiH.

Dužina poddionice Buna - Počitelj je 7,2 kilometara. Ona počinje pratećim uslužnim objektom Rotimski potok, nastavlja prema Počitelju i završava neposredno prije petlje Počitelj. Pomoćni uslužni objekt Rotimski most je pozicioniran 4,2 kilometara južno od Hodbine, neposredno nakon natputnjaka Stanojevići i obostrano je odmorište, u sklopu kojeg su predviđeni benzinska crpka i restoran.

Poddionica Klopče - Zenica Sjever (ulaz u tunel Zenica) je nastavak dionice Drivuša - Klopče i nadovezuje se na prethodnu u zoni vijadukta Perin Han. Putem četiri vijadukta i dva tunela (Ričice i Pečuj) ulazi se u područje naselja Donja Gračanica. Nakon tunela Pečuj trasa vijaduktom prolazi preko naseljenog mjesta, ulazi u novi tunel, te preko kružnog raskrižja, odnosno petlje Donja Gračanica, dva vijadukta i tunela Vraca, završava neposredno pred ulazom u tunel Zenica. Ukupna dužina ove poddionice je 9,8 kilometara.

Kopirati
Drag cursor here to close