Prevare s poticajima teške 888 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 31. 05. 2016. u 09:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prevare i neosnovane naplate subvencija koštale su prošle godine EU skoro 888 milijuna eura, a najviše sumnjivih zahtjeva za isplate bilo je u Rumunjskoj, Bugarskoj i Mađarskoj, pokazuju podaci istražitelja Unije.

U godišnjem izvještaju koji je objavljen danas, Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF) navodi da je u 2015. godini 888 milijuna eira vjerojatno isplaćeno na osnovu zahtjeva koji nisu bili opravdani, prenosi Srna.

To je nešto manje od prošlogodišnjih 901 milijuna eura i čini oko 0,6 posto proračuna za subvencije poljoprivrednicima i siromašnim regijama.

Među navedenim primjerima je skoro 1.400 neosnovanih zahtjeva u vrijednosti od 1,3 milijuna eura za modernizaciju hladnjače za povrće u Bugarskoj.

Kada su istražitelji razmotrili taj slučaj, utvrdili su da su isporulitelj opreme i vlasnik tvornice ista osoba, koja je vještački podigla cijenu projekta.

U drugoj vrsti prevare, pojedini uvoznici solarnih panela iz Kine varali su EU u oblasti uvoznih carina, jer su koristili lažne dokumente o drugačijoj prirodi proizvoda.

Prevare koje nanose štetu proračuna EU od 141 milijardi eura su osjetljivo pitanje za Bruxelles. Administracija EU je pod pritiskom euroskeptika, naročito iz Britanije, koja daje veliki doprinos u zajednički proračun.

Direktor OLAF-a Giovanni Kessler rekao je kako ne vjeruje da postoji raširena korupcija, ali da povećanje broja uočenih prevara poslije 2013. godine pokazuje da njegova agencija ostvaruje rezultate u ohrabrivanju ljudi da prijavljuju sumnjive slučajeve.

Prošle godine je sudskim putem u Bruxelles vraćeno 187 milijuna eura, što je za deset posto manje nego 2014. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close