''Naša baština''

Potrebno prepoznati važnost kraških polja u Hercegovini

Gospodarstvo / Flash | 13. 03. 2014. u 08:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Trebinju je otvorena izložba "Kraška polja BiH", čiji je autor Ornitološko društvo "Naše ptice" iz Sarajeva.

Predsjednik Ornitološkog društva "Naše ptice" Dražen Kotrošan istakao je sinoć da izložba obuhvaća 57 kraških polja, s posebnim naglaskom na identifikaciji njihovog značaja za ptice, vodu i mogućnost razvoja lokalnih zajednica, ali i na opasnosti koje im prijete.

Kotrošan, koji je i kustos Prirodnjačke zbirke Zemaljskog muzeja BiH, napomenuo je da su autori postavke uglavnom članovi iz Ornitološkog društva "Naše ptice", Udruženja "Naša baština", kao i ljudi koji su bili angažirani tijekom istraživanja u prethodne dvije godine.

"Za očuvanje kraških polja i biološke raznolikosti neophodno je prepoznati njihove prirodne vrijednosti i značaj za opstanak čovjeka na njima, a zatim pokrenuti zajedničke akcije za zaštitu, upravljanje i razvoj kraških polja", istakao je Kotrošan.
Postavka izložbe, koja je sinoć otvorena Muzeju Hercegovine, obuhvaća, između ostalih, Mokro polje, Popovo polje, Ljubinjsko polje.

U okviru izložbe prikazan je i film "Kraška polja BiH" autora Irhana Dervovića, koji, između ostalog, upozorava da težnja da se vodni potencijali što više iskoriste za proizvodnju električne energije predstavlja opasnosti za kraška polja da postanu kraške pustinje.

Kopirati
Drag cursor here to close