Nameti u poduzetništvu

Potrebno povećanje poreza na potrošnju i smanjenje poreza na rad

Gospodarstvo / Flash | 22. 05. 2015. u 15:04 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog brojnih nameta, bh. poduzetništvo se nalazi u nezavidnom položaju te u takvim uvjetima teško može doprinijeti značajnijem zapošljavanju, rečeno je na okruglom stolu "Poduzetništvo u funkciji zapošljavanja" koji je održan u Vitezu, u organizaciji Sveučilišta/Univerziteta "Vitez".

Na okruglom stolu je istaknuto da je, s više od pola milijuna nezaposlenih, BiH među vodećim zemljama u Europi te da je nužna reakcija svih razina vlasti.

''Kada vidite da je broj uposlenih 701.000, a broj nezaposlenih 550.000 te da imamo kontinuirani pad stranih investicija, jasno je kako sve razine vlasti moraju zajednički raditi na politikama razvoja poduzetništva i zapošljavanja'', kazao je novinarima tajnik federalnog Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Jozo Bejić, naglašavajući da je potrebno pojednostaviti proces registracije poduzeća te intervenirati na brojnim porezima.

Usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada i poticanje perspektivnih grana poduzetništva su za direktora Agencije za ekonomski razvoj Zenica Muhsina Ibrahimagića načini na koje država treba reagirati kako bi smanjila nezaposlenost.

''U ovom trenutku drvna industrija jedna je od najprofitabilnijih grana u koje apsolutno treba ulagati. To potvrđuje i pokazatelj izvoza i profita koji ona ostvaruje jer je, uz energetiku, to jedina grana koja pokriva uvoz izvozom'', kazao je Ibrahimagić.

Profesor na sveučilištima u Vitezu i Bihaću Jusuf Kumalić naglasio je kako je nužno provesti radikalnu poreznu reformu te da je dobar temelj za to Sporazum za rast i zapošljavanje koji je ponudila međunarodna zajednica.

''Ključne mjere su smanjenje poreznog opterećenja na rad, reforma tržišta rada, program oporavka poduzeća, antikorupcijska agenda i reforma sustava socijalne zaštite'', kazao je Kumalić, naglašavajući kako je jedno od rješenja povećanje poreza na potrošnju i smanjenje poreza na rad, što je uradila većina eurospkih zemalja.

Kako je istaknuto na okruglom stolu, u okviru ekonomije Europske unije, gledano globalno, ali i u okviru nacionalnih ekonomija pojedinih država, poduzetništvo je obilježeno dominacijom malih i srednjih poduzeća koji su generator novih radnih mjesta, inovacija i gospodarske dinamičnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close