Rekonstrukcija

Potpisan ugovor o rekonstrukciji rudarskog kompleksa Vihovići-II. faza

Gospodarstvo / Flash | 05. 11. 2013. u 11:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ugovor o rekonstrukciji rudarskog kompleksa Vihovići – Mostar-II. faza potpisan je danas u Mostaru između direktora tvrtke "Hering" d.d. Široki Brijeg Ladislava Bevande i gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića.

U II. fazi izvodit će se radovi na ekološkoj sanaciji sjeverne litice zbog potencijalnog samozapaljenja ugljena, uključujući smanjenje dotoka zraka u tlo, stabilizacija južne litice i priprema cijelog područja za korištenje. Projekt su izradili konzultanti Fichtner Water & Transportation GmbH/ecoplan/OIKON. Tvrtka "Hering" d.d. Široki Brijeg je izvođač radova, a rok za završetak je 12 mjeseci.

Financiranje se vrši iz proračuna Federacije BiH na osnovu ugovora o preuzimanju, reduciranju i konsolidaciji duga BiH prema SR Njemačkoj i suglasnosti Vlade FBiH za zaključivanje zamjenskog sporazuma o zaduživanju između KfW i FBiH.

Federalno ministarstvo dužno je osigurati sredstva u iznosu od 3. 579.501, 22 konvertibilne marke, a Grad Mostar se obvezao sufinancirati projekt iz svog proračuna u iznosu koji je dovoljan za plaćanje svih carina, poreza i drugih javnim dadžbina neophodnih za nesmetanu realizaciju projekta.

"BiH smanjuje svoj dug prema Njemačkoj kroz ovaj projekt zaštite životne sredine u BiH, i ovoj fazi se treba implementirati nekih 10 milijuna maraka da bi se otpisao dug od 60 milijuna", istaknuo je Bešlić nakon potpisivanja ugovora.

U izjavi novinarima Bešlić navodi kako su prvom fazom projekta otklonjeni štetni plinovi i odlagalište otpada odnosno prva faza je bila sanacija i to je urađeno, dok druga faza podrazumijeva radove koji će biti priprema za konačno uređenje tog dijela grada.

Prema prostornom planu predviđeno je da to mjesto bude za sport i rekreaciju što znači da se mogu graditi montažni objekti, a ne neke velike građevine jer to nije građevinska zona, istaknuo je Bešlić odgovarajući na pitanje smiju li se tu graditi objekti s obzirom na tlo ispod kojeg se nalaze rudnici.

Mostarski gradonačelnik je kazao kako je na području oko kopa Vihovići, prema regulacijskim planovima dozvoljena gradnja ali maksimalno do 4 kata visine.

"Želimo od tog smetlišta i od tog starog rudnika napraviti prostor ugodan za življenje, gdje će Mostarci imati priliku udisati čisti i svježi zrak", kazao je Bešlić istaknuviši kako je od velikog značaja to što je jedna ekološka bomba u gradu uništena, a da će to mjesto biti pretvoreno u oazu.

Direktor tvrke "Hering" d.d. Široki Brijeg Ladislav Bevanda kazao je kako se u ovoj fazi projekta površine privode funkciji na način da se urede, zatrave, otklone velike gromade.

Na pitanje je li upitna sigurnost građana koji žive u tom naselju zbog litice, Bevanda ističe kako je projekt dobro urađen i da ne vidi da bi trebalo biti problema. "Što se tiče složenosti izvođenja radova projekt nije zahtjevan, ali što se tiče kvalitete i sigurnosti izvođača jeste", istaknuo je Bevanda.

Na upit kada bi cijeli projekt trebao biti gotov gradonačelnik ističe kako to ne može znati jer to ovisi o tome koliko će novčanih sredstava dobiti za to. "Ako vidimo da neće biti moguće dalje nastaviti finaciranje onda će sigurno Gradsko vijeće donijeti odluku o nuđenju pod koncesiju ili neki drugi način da se to konačno privede konačnoj namjeni", istaknuo je Bešlić.

Kopirati
Drag cursor here to close