Projekti

Potpisan sporazum o obnovi četiriju školskih zgrada u HNŽ

Gospodarstvo / Flash | 26. 07. 2017. u 12:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i predstavnici četiriju škola iz te županije potpisali su u srijedu Sporazum o razumijevanju u sklopu projekta 'Energetska učinkovitost u BiH'.

Riječ je o drugoj fazi projekta energetske učinkovitosti i utopljavanja zgrada i javnih objekata u BiH u sklopu koje će, uz ostalo, u HNŽ biti obnovljene četiri školske zgrade, i to Osnovne škole 'Silvija Strahimira Kranjčevića' u Mostaru, Osnovne škole u Drežnici, Srednje škole u Jablanici te Osnovne škole u Neumu.

Po riječima premijera Hercega, kroz ovaj projekat će se dobiti kvalitetni javni objekti s boljim uvjetima boravka i rada, a doprinijet će se i racionalnijem korištenju energije, uz znatne novčane uštede.

Projekt su do sada, kako je kazao, realizirale domaće građevinske firme iz segmenta malog i srednjeg poduzetništva te se na ovaj način potiče i razvoj gospodarstva, a ulaže se i u zaštitu okoliša te štiti prostor za buduće generacije.

Herceg je istaknuo kako će, osim ovih škola, u ovog godini, kroz proračunska sredstva, pomoći i Osnovnu školu Crnići, Osnovnu školu Blagaj te Osnovnu školu Domanovići.

''Kada to sve sumiramo možemo reći da ćemo u ove dvije godine, kako Vlada djeluje, uložiti devet milijuna maraka proračunskih, kreditnih i donatorskih sredstava za obnovu javnih objekata u segmentu obrazovanja i zdravstva, što ćemo sigurno proširiti i na druge javne objekte'', naglasio je Herceg.

Uputivši riječi zahvale svima onima koji sudjeluju u ovom projektu, direktorica Osnovne škole iz Neuma Vera Konjevod izrazila je nadu da će ovo biti samo početak dobrih projekata, poručivši kako društvo koje počne ulagati u djecu i obrazovanje ima budućnost.

Direktorica Srednje škole Jablanica Sabina Palić zahvalila je premijeru i Vladi na prepoznatoj potrebi utopljavanja tog školskog objekta koji datira još od pedesetih godina prošlog stoljeća, kazavši kako je ovo za nju i za sve one koji su na bilo koji način vezani za ovu školu zaista ostvarenje sna.

''Ako se ima u vidu da zgrada datira od pedesetih godina prošlog stoljeća, da je u početku bila osnovna škola i da je u njoj od 1974. godine do danas srednjoškolsko obrazovanje steklo preko 4500 učenika, onda je ovo zaista povijesni trenutak'', naglasila je Palić.

Kopirati
Drag cursor here to close