Vlasništvo

Potezanja i oko vlasništva u konjičkom Igmanu

Gospodarstvo / Flash | 22. 05. 2015. u 06:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodi se bitka oko konjičkog Igmana, piše sarajevsko Oslobođenje navodeći kao je jedna od rijetko uspješnih industrijskih grana u posrnuloj ekonomiji Federacije BiH svakako namjenska industrija.

Nije tajna, piše Oslobođenje, da neke firme ostvaruju milijunske godišnje dobiti te da nije tajna da se upravo taj sektor našao na meti srebroljubaca iz vlasti i to do te mjere da je postao i najveći problem funkcioniranja Vlade FBiH.

''Slikovit je primjer Igman iz Konjica, čija prošlogodišnja dobit iznosi 8,3 milijuna KM. Nije zato ni čudo da se oko tolikog novca, ali i buduće kontrole Igmana, vodi žestoka bitka'', navodi Oslobođenje.

Novine navode kako je skupštinu dioničara Igmana Nadzorni odbor, kojim predsjedava Haris Alispahić, zakazao za 20. svibnja. Na dnevnom redu, između ostalog, bila je i točka o raspodjeli prošlogodišnje dobiti.

''Skupština nije održana, a kad će biti - ne zna se. No, zna se da su posljednjih dana upravo oko nje vođene žestoke polemike, ne samo na relaciji Vlada - resorno ministarstvo - uprava već su se, kako Oslobođenje saznaje, u otkazivanje Skupštine uključili brojni politički i ini dušebrižnici'', navode sarajevske novine u tekstu u kojem stoji da je direktor Igmana ''priznao da je u planu pravljenje nove firme od Igmana, proizvodne linije za lovačku i pištoljsku municiju''.

U tekstu se navodi i kako se federalni premijer sastao s potencijalnim talijanskim partnerima, ali i da resorni ministar ne zna ništa o tome.

Podsjećamo, Igman se našao na popisu 53 poduzeća čije je knjiženje na Federaciju BiH naredio federalni premijer Fadil Novalić.

Naime, Novalić je zatražio je od Komisije za vrijednosne papire FBiH i Agencije za privatizaciju u FBiH da u Registru za vrijednosne papire FBiH za 53 poduzeća s učešćem državnog kapitala Federaciju BiH upiše kao vlasnik kapitala, a Vladu FBiH kao nositelja prava upravljanja i raspolaganja nad neprivatiziranim kapitalom i imovinom.

Novalićevom potezu usprotivio se ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović, koji smatra da se time gubi uloga ministarstava, koja su do sada bili nositelji prava u pojedinim poduzećima.

''Ako razvlastimo ministarstva onda nam i ne trebaju. U tom slučaju neka Vladu vodi premijer i 16 savjetnika'', odgovorio je Bajrović Novaliću.

Inače, prijepor u vladajućoj koaliciji nastao je upravo zbog javnih poduzeća jer se DF protivio smjenama nadzornih odbora dok je HDZ BiH tražio da se smijene vodstva kompanija u Hercegovini. Raskol je riješen odlukom da se krene s analizama poslovanja i smjenama te da financijska policija pročešlja poduzeća.

Kopirati
Drag cursor here to close