Udruženje poslodavaca

Poslodavci pozdravili podršku Zvizdića pomjeranju roka naplate PDV-a

Gospodarstvo / Posao | 13. 09. 2017. u 09:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca FBiH već duže vrijeme zahtijeva izmjenu Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, kao i Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, te stoga pozdravlja podršku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića pomjeranju roka naplate PDV-a, na zadnji dan u mjesecu za protekli mjesec.

''Iako smo zadovoljni što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH prepoznao dio problema sa kojima se bespotrebno suočavaju poslodavci, očekujemo da će i ostali prijedlozi Udruženja poslodavaca FBiH biti usvojeni, bez kojih bi efekti izmjene zakona i podzakonskih akata na poslovanje, povećanje konkurentnosti domaćeg gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, bili minimalni'', navode članovi Udruženja.

Oni iniciraju uvođenje plaćanja PDV-a po naplaćenim, umjesto po izdanim fakturama, bar za mala poduzeća i obrtnike, u skladu sa direktivama EU, smanjenje dnevne zatezne kamate za kašnjenje u plaćanju PDV-a, pogotovo zato što se zatezna kamata kombinira s redovnom kamatom, kao i ukinuti pravo na odbitni PDV za fakturu koja nije plaćena.

''Potrebna je i izmjena Uputstva o postupku izvoza kojom bi se omogućilo podnošenje carinske prijave elektronskim putem i prihvaćanje principa uzajamnosti, odnosno zaključivanje biletaralnih sporazuma o reciprocitetu povrata PDV-a i omogućiti oporezivanje stranih prijevoznika'', navodi se u priopćenju Udruženja poslodavaca FBiH.

Poslodavci također insistiraju na ukidanju uređaja za fiskalizaciju, uz obavezu poreznih obveznika da se softverski povežu sa serverom Uprave za neizravno oporezivanje.

Kopirati
Drag cursor here to close