Ali...

Popravljeni ležajevi na Avijatičarskom mostu

Gospodarstvo / Flash | 23. 01. 2017. u 14:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici poduzeća Hering iz Širokog Brijega pod vodstvom dip.ing.građ. Maria Jurišića podigli su u ponedjeljak nosače krajnjeg polja Avijatičarskog mosta i vratili pomaknute ležajeve na desnom upornjaku mosta.

Kako je za Bljesak.info rekao Mladen Glibić, profesor mostarskog Građevinskog fakulteta, koji je i upozorio na oštećenje mosta, ovim je spriječeno je oštećenje nosača krajnjeg polja mosta.

''Međutim, postoji sličan problem i na upornjaku na lijevoj obali ovog mosta. Ovdje su pomaci ležajeva znatno manji ali je krajnji ležaj i ovdje oko 2 cm prešao rub ležajnog kvadra'', rekao je Glibić.

Naime, zbog ekstremno niskih temperatura došlo je do skraćenja nosača na Avijatičarskom mostu u Mostaru, što je izazvalo pomicanje elastomjernih ležajeva. O tomu je Bljesak.info obavijestio upravo Glibić.

''Jedan ležaj je doživio pomicanje oko 8 cm što je dovelo do ugrožavanja stabilnosti nosača iznad njega. Ovaj ležaj je već izgubio svoju funkciju i samo mala pomicanja su potrebna da dođe do oštećenja nosača mosta. Elastomjerni ležajevi starenjem gube elastičnost i postaju prekruti, pa se zbog toga uzima da je 25 godina radni vijek elastomjernih ležajeva i oni se tad trebaju zamijenit'', istaknuo je Glibić.

Inače, kako stoji u znanstvenom radu mr. sc. Krešimira Šaravanje o mostarskim mostovima u razdoblju nakon 1918. godine, Avijatičarski most u industrijskoj zoni, južno od Mostara, bio je prvi most od prednapetog betona na prostoru bivše države.

Glavne karakteristike mosta su: ukupna duljina 133 m (5x26,60 m), ukupna širina 10,00 m (1,25+7,50+1,25 m). Srušen je 12.06.1992. godine. Tri postojeća raspona starog mosta su uklonjena. Poprečni presjek novog mosta sastoji se od 5 prednapetih nosača duljine 26,60 m, rađenih na platoima pored mosta. Širina gornje flanše nosača je 1,4 m, tako da nije bilo potrebno postavljanje bilo kakve oplate za betoniranje kolničke ploče.

Nosači su rađeni na platoima pored mosta. Prva faza prednapinjanja je obavljena na platou, nakon čega je montirana lansirnom konstrukcijom u svoj konačni položaj na mostu. Nakon betoniranja kolničke ploče izvršeno je prednapinjanje kabela druge faze. Cijena obnove je bila 2,13 milijuna KM'', navodi Šaravanja i dodaje kako je izviđač radova bio konzorcij Hidrogradnja, Sarajevo i Konstruktor, Split. Most je obnovljen u razdoblju lipanj-rujan 1996. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close