Kriza svjetskog tržišta

Pojeftinilo gorivo u FBiH

Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2017. u 16:59 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je cijena američke nafte na burzi u New Yorku znatno smanjena i sada iznosi manje od 45 dolara po barelu, došlo je i do smanjenja cijena u Bosni i Hercegovini.

Iako je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u posljednje vrijeme željela utjecati na podizanje cijena ovog energenta, te je od studenog 2016. godine dogovoreno smanjenje proizvodnje, proizvodnja nafte u SAD-u je porasla i remeti ovaj napor OPEC-a.

Sve to utječe i na kretanje cijena na svjetskom tržištu, a samim tim i u Bosni i Hercegovini, te su cijene nafte i naftnih derivata na crpkama u Federaciji BiH ovih dana snižene za pet feninga.

Tu informaciju potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Federalnog ministarstva za trgovinu, gdje su kazali da još uvijek crpke snižavaju cijene, te da zbog toga nije poznata trenutna prosječna cijena nafte u FBiH.

Inače, u SAD-u cijene nafte dosegle su najniži nivo još od 14. novembra prošle godine, te jedan barel sada košta 44.92 dolara. Zbog toga je uzrokovan i pad brojnih dionica brojnih kompanija.

Kopirati
Drag cursor here to close