Reforma

Pojednostavljenje zapošljavanja u državnu službu

Gospodarstvo / Flash | 15. 05. 2017. u 10:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan i direktor ZAMM media CONSULTING d.o.o. Sarajevo Muamer Muftić potpisali su danas u Sarajevu ugovor o realizaciji projekta ''Pojednostavljenje i unapređenje zapošljavanja u državnu službu''.

Projekt će biti implementiran u sljedećih godinu dana, a vrijednost ugovora iznosi 362.384,10 KM s PDV-om.

Koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan je kazao da projekt "Pojednostavljenje i unapređenje zapošljavanja u državnu službu'' ima za ukupan cilj doprinos procesima izgradnje profesionalne državne službe, efikasniji i efektivniji rad organa državne uprave putem pojednostavljenja i unapređenja načina izvođenja svih aktivnosti zapošljavanja.

Po njegovim riječima, proces zapošljavanja u državnu službu odavno je bolna točka bh. društva.

''Činjenica je da kod nas politika ima konačnu riječ kod zapošljavanja u državnu službu, te da se mnogi političari samo deklarativno zalažu za efikasnu, blagovremenu, transparentnu i nepristranu selekciju i postavljenja državnih službenika. Takvu situaciju pokušavamo promijeniti godinama unazad kroz niz projekata koji su realizirani u ovoj oblasti, jer je vrijeme da pantokraciju zamijeni meritokracija'', istaknuo je koordinator za reformu javne uprave.

Naveo je da je priprema i ovakvog jednog projekta skroman doprinos stvaranju profesionalne i od političkog utjecaja oslobođenje javne službe.

Ćuzulan kaže kako proces zapošljavanja zasnovan na principima profesionalnih sposobnosti i jednakih mogućnosti i najboljim praksama iz javnog sektora, treba da doprinese postavljanju pravih ljudi u pravo vrijeme na pravo mjesto, gdje se njihovi potencijali mogu iskoristiti, što je bitna pretpostavka uspješnog funkcioniranja svake organizacije.

''Pojednostavljenje i unapređenje sustava zapošljavanja državnih službenika predstavlja izuzetno važnu komponentu u sklopu ukupnog reformskog cilja uvođenja modernog koncepta upravljanja ljudskim potencijalima u javnoj upravi na različitim razinama vlasti u BiH'', zaključio je Ćuzulan.

Direktor ZAMM media CONSULTING d.o.o. Sarajevo Muamer Muftić je kazao kako će nastojati da projekt provedu što bolje i što efikasnije, kako bi imali što kvalitetnije rezultate.

Kopirati
Drag cursor here to close