Projekti

Pogledajte što će Mostar uraditi: Stigao europski novac za Blagaj i Bunu

Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 09. 2017. u 13:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar dobio je još jedan u nizu Europskih Projekata. Naime, odobren je projekt iz trilateralnog programa IPA INTERREG BiH, Hrvatske i Crne Gore u sklopu kojeg bi se trebao omogućiti razvoj turističkih destinacija na rijeci Buna.

Javna ustanova RERA za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Grad Solin, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije More i Krš, Grad Mostar-Gradska uprava, Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije i Turistička organizacija Podgorice predstavili su projekt RiTour, za kojega je 31.5.2017., u Splitu potpisan ugovor u sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga na programu Interreg IPA prekogranične suradnje.

Projekt RiTour obuhvaća valorizaciju kulturnog i prirodnog bogatstva kroz prekograničnu suradnju urbanih turističkih destinacija na jadranskom bazenu kraških rijeka.

Ukupna vrijednost projekta za sve partnere iznosi 840.700,03 EUR, od čega je 714.594,99 EUR bespovratnih sredstava EU, a 126.105,04 EUR vlastita sredstva partnera na projektu.

Vrijednost projekta za Grad Mostar iznosi 99.403,68 EUR, od čega je 84.493,12 EUR bespovratnih sredstava EU, a 14.910,56 EUR iznosi sufinanciranje Grada Mostara.

Projektom RiTour želi se omogućiti razvoj turističkih destinacija na rijekama Buna, Jadro i Morača u tri zemlje učesnice projekta, kroz usklađivanje strateških dokumenata o održivim načelima, izgradnjom kapaciteta ponuđača turističke ponude, stvaranjem prekograničnih turističkih proizvoda, poboljšanjem i valorizacijom zaštićenih kulturnih i prirodnih dobara; te konačno pravilnim marketingom s krajnjom svrhom povećanja turističkog toka u regiji i poboljšanju socioekonomskog okruženja. Projekt će trajati 30 mjeseci.

Kako je priopćeno iz Službe za gospodarstvo Grada Mostara aktivnosti koje će poduzeti grad su: valorizacija kule Stjepan grad u Blagaju kroz infrastrukturne radove uređenja prilaznog puta – čišćenje staze, postavljanje ograde, osvjetljenje staze i izgradnja vidikovca, izrada i postavljanje interaktivnog turističkog info-panela, opremanje ureda za ribarsko udruženje u Visitor Centru Buna i nabavka opreme za ribarsko udruženje, izrada Strategije razvoja turizma Grada Mostara, izrada Studije o potencijalu i turističkoj valorizaciji kule Stjepan grad u Blagaju, izrada regionalnog turističkog itinerara Podgorica-Mostar-Split te trening za turističke radnike i izrada nastavnog kurikuluma za turističke radnike u oblasti kulturnog turizma.

Kopirati
Drag cursor here to close