Sedam iz FBiH

Pogledajte koje su tvrtke uplatile najviše PDV-a državi

Gospodarstvo / Novac | 20. 08. 2017. u 12:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deset kompanija iz Bosne i Hercegovine uplatilo je ukupno 388 milijuna KM poreza na dodanu vrijednost u prvih šest mjeseci 2017. godine.

To su ujedno i kompanije koje su u prvoj polovici 2017. godine izvršile najveće uplate PDV-a u BiH, potvrđeno je danas iz Uprave za neizravno oprezivanje BiH.

Osim najvećih uplata po osnovu PDV-a, radi se o poduzećim koje su svoje poslovanje čitav niz godina temljile na poštivanju zakonskih propisa iz oblasti neizravnih poreza, što znači da se radi o potpuno urednim poreznim obveznicima.

Od deset kompanija koje su naviše uplatile poreza na dodanu vrijednost u prvoj polovici 2017. godine sedam je iz Federacije BiH, a tri iz RS.

U pitanju su kompanije: BH Telecom d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Telekomunikacije RS-a - Mtel, Fabrika duhana Sarajevo, Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar, Bingo d.o.o. Tuzla, JP Hrvatske telekomunikacije Mostar, Optima Grupa d.o.o. Banja Luka, Mješoviti holding ERS-MP a.d. Trebinje i RiTE Ugljevik, te RMU Banovići.

''Za sve ovakve porezne obveznike u BiH UNO će u nadolazećem razdoblju uvesti tzv. „Horizontalni monitoring“, točnije poseban vid kontrola koji se temelji na uzajamnom povjerenju i suradnji UNO s poreznim obveznicima'', navodi se u priopćenju.

Horizontalni monitoring ima nekoliko prednosti, a osnovni cilj ovakvog načina kontrole je pomagati i uticati na ispunjavanje obaveza poreznih obveznika.

''Kao što svakog mjeseca na web stranici UIO objavljujemo tzv. „Crnu list“ na kojoj se nalaze svi dužnici po osnovu PDV-a, trošarina, carina i putarina, tako će UNO u nadolazećem razdoblju formirati i tzv „Bijelu listu“ („White list“), onih obveznika za koje se pokazalo u prethodnom periodu da su u najvećoj mogućoj mjeri ispunjavali sve svoje obaveze, te poštivali sve zakonske propise iz oblasti neizravnih poreza'', naglašavaju iz UNO.

Ističu da je to slučaj u mnogim modernim poreskim upravama u zemljama članicama Europske unije, tako da će i UIO slijediti ovaj primjer. Obveznici objavljeni na „Bijeloj list“ UIO sigurno će imati veliku prednost prilikom sklapanja svojih budućih poslovnih transakcija.

Uprava za neizravno oporezivanje je u sedam mjeseci 2017. godine prikupila rekordnih tri milijarde i 909 milijuna KM što je za 255 miliona KM ili 6,99 posto više u odnosu na isto razdoblje 2016.

Kopirati
Drag cursor here to close