GP Vranica

Podrška nastojanjima Vlade FBiH da se provjeri zakonitosti privatizacije

Gospodarstvo / Flash | 20. 04. 2014. u 15:28 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Sindikata GP Vranica Latif Bektašević izjavio je za Fenu da podržava nastojanja Vlade FBiH kada je riječ o provjeri zakonitosti privatizacije, kao i zaključke koje je usvojila nakon razmatranja Informacije o uočenim nepravilnostima u postupku privatizacije i poslovanju gospodarskih društava nakon završetka postupka privatizacije ili otvaranja stečaja.

Vranica d.d. Sarajevo je jedna od tvrtki koja je navedena u toj informaciji. Nekadašnji građevinski gigant doveden je do stečaja, a radnici očekuju da se riješe njihovi dugogodišnji problemi nastali nakon privatizacije preduzeća, kao što su isplata izostalih plaća i doprinosa.

Bektašević je kazao da je Vranica već dvije godine u stečaju i da se ništa nije uradilo da se tvrtka pokrene. Dugovanja prema radnicima su velika, a trenutno na posao osim uprave dolaze njih dvadesetak, uglavnom radnika na osiguranju.

Bektašević je istaknuo da Vranica ipak ima potencijal i da postoji plan revitalizacije tvrtke, kao i projekti na kojima bi mogli biti angažirani.

Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici u Sarajevu utvrdila listu sumnjivo privatiziranih poduzeća, a od nadležnih tužiteljstava su zatražene informacije o istragama u sumnjivijm privatizacijskim slučajevima.

Vladin spisak od 20 tvrtki sa sumnjivom privatizacijom nije zatvoren.

Osim Vranice riječ je o gospodarskim subjektima: Feroelektro d.d. Sarajevo, Sodaso Holding -“Polihem” d.d. Tuzla, Konjuh d.d. Živinice, “Energopetrol” d.o.o. Mostar (Petrol Ljubuški), “Soda So” Holding Fabrika soli d.d. Tuzla, Konfekcija “Borac” d.d. Travnik, Trgovina “Borac” d.d. Travnik, Borac Export-Import d.d. Travnik, Alhos d.d. Sarajevo u stečaju, Soda so Holding “Dita” d.d. Tuzla, Tuzlanska Banka, Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, Bosnalijek d.d. Sarajevo, Šipad Komerc d.d. Sarajevo, Hotel Holiday Inn Sarajevo HTP, Soko Mostar (sva preduzeća nastala iz bivšeg sustava), Granit d.o.o. Jablanica, Rudar d.o.o. Konjic, te bugojanska „Špedicija“.

Kopirati
Drag cursor here to close