Turizam u Hercegovini

Počitelj želi zadržati goste duže od 10 minuta

Gospodarstvo / Posao | 28. 03. 2015. u 14:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad od ljeta teška mehanizacija dođe na jug Hercegovine, a radovi na dugo očekivanoj dionici autoceste koja od Počitelja vodi prema Međugorju, a potom i preko graničnog prijelaza Bijača prema Hrvatskoj, time i Europskoj uniji, drevni grad bit će na korak do Europe, mjesta kojem je oduvijek pripadao. Europa će biti doslovno nadohvat ruke, a turisti koji posjećuju taj nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i uživaju u njegovim ljepotama neće više dolaziti „magistralom“ od Dubrovnika ili Mostara, nego i modernom autocestom, javlja Al Jazeera.

Godinama se, doduše, već govori o početku izgradnje autoceste i jednog od najzahtjevnijih objekata na dionici Koridora 5c kroz BiH – 945 metara dugog mosta preko Neretve, maksimalne visine do 100 metara i rasponske konstrukcije među stupovima od 147 metara koji će povezati Počitelj, koji je jedan od kandidata za UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine, sa svijetom.

Svih tih godina nagađalo se gdje će most biti podignut, Počiteljci su negodovali zbog najave da će biti građen južno od povijesnoga grada, čime bi narušio cjelokupnu vizuru tog lokaliteta, starog više od sedam stoljeća, pa je pronađeno rješenje koje će zadovoljiti sve strane. Uostalom, u igri je ogromna investicija jer bi cijela dionica od Međugorja do Počitelja, duga 11 kilometara, trebala koštati 100 milijuna eura. Novac je osiguran kod Europske investicijske banke, navodi Al Jazeera.

Stanovnici Počitelja nemaju ništa ni protiv mosta, niti protiv autoceste u njihovom susjedstvu, jer je to ''ogroman plus za Počitelj i BiH'', ali su i svjesni kako se ''ne može svakome ugoditi''.

''Zapravo nemamo ništa protiv gradnje, neka se gradi, ali trebali bismo dobiti i dodatnu priliku za zapošljavanje. Ako nam turisti budu dolazili sa gornje strane grada, trebao bi se napraviti put kojim će moći autobus prolaziti i doći tamo. Kad bismo to imali, mogli bismo uputiti dopis svim turističkim agencijama bilo gdje u svijetu da gosti mogu doći gore, jer im je lakše da idu nizbrdo nego uzbrdo. Tako bi mogli potrošiti sat vremena, a ovako su bili samo 10 minuta jer im se nije dalo penjati po vrućini'', rekao je Dževad Ibrulj, predsjednik Udruženja građana Počitelj
Stanovnike Počitelja ljuti činjenica što im gosti ''dođu na 10 minuta, popiju sok i odu u toalet, poslikaju malo grad“.

''Turisti ne ostave ništa, a novac im uzmu agencije u Dubrovniku ili Međugorju. Ovdje se samo uslikaju i odu, a nama nema nikakve koristi. I u bivšoj Jugoslaviji samo smo bili tranzit – samo slikanje i mokrenje, pa put pod noge'', rekao je stanovnik Počitelja za Al Jazeeru.

Počiteljce žalosti što su uvjeti za život, rad i opstanak i u njihovoj sredini, kao i drugdje u BiH, vrlo teški. Svjesni su da imaju potencijal, jer žive u jednom od bisera otomansko-mediteranske arhitekture, ali strahuju da će jednog dana posve nestati, a njihov stari grad Počitelj doživjeti sudbinu crnogorskog Svetog Stefana.

''Bojim se da bi to mogli sve dati u koncesiju, istjerati i ovo nas malo što ima, pa sve zatvoriti kao Sveti Stefan. Zato ne znam ni što će nam autocesta i taj most donijeti'', napominje drugi Počiteljac.

Pomalo i zavide susjedima u Međugorju, koji su kroz vjerski turizam napravili malo poduzetničko čudo, ali i upozoravaju kako ni drugdje, u drugim povijesnim cjelinama kao što su Gabela ili Mogorjelo, nije ništa bolje nego u Počitelju.

Dvije su vijesti, zapravo, ovih dana uzdrmale počiteljsku svakodnevicu. Osim spomenute najave izgradnje autoceste i grandioznog mosta, Vlada Federacije BiH odlučila je da općinske vlasti Čapljine preuzmu upravljanje povijesnim gradom Počiteljem. Iako ni lokalne vlasti, niti sami Počiteljci još nisu u potpunosti upoznati s odlukom federalnih vlasti, poučeni dosadašnjim iskustvima u Počitelju strahuju da će i od toga malo imati.

Kopirati
Drag cursor here to close