Jesmo li dočekali?

Početak radova na prometnici Stolac-Neum do kraja srpnja

Gospodarstvo / Flash | 24. 06. 2017. u 15:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić najavio je kako bi dva lota za magistralnu prometnicu do Neuma trebala biti potpisan do početka kolovoza. 

Lasić je rekao kako se trenutačno radi na završnim pripremama za potpisivanje tih dokumenata tekako se nada da će sve biti obavljeno u postavljenim rokovima.

''Treba napomenuti kako je Ministarstvo poduzelo mnogo aktivnosti oko toga projekta nakon što sam preuzeo dužnost ministra prometa i veza. Nitko to pitanje ne može riješiti preko noći, ali se radi sve kako bi što brže počela realizacija projekta'', rekao je Lasić za Večernji list.

Dodao je kako je ostalo još pola posla oko eksproprijacije zemljišta u općini Stolac te kako cijelu priču ddatno otežava situacija u kojoj nisu usvojene nove trošarine.

''Postavlja se pitanje odakle ćemo sada platiti te naknade za zemljište i nastavak radova iz smjera Stoca, ali ima određenih naznaka kako bi t pitanje mogla riješiti federalna Vlada. Naravno da je interes da Neum otvorimo prema ostatku države i ja osobno, kao i moj tim ljudi u Ministarstvu, učinit ćemo sve da proces ide bez novih zastoja'', poručio je Lasić.

Direktor JP ''Ceste Federacije BiH'' Ljubo Pravdić potvrdio je Lasićeve navode te dodao kako sad amnogo toga ovisi o bankama koje financiraju projekt.

''Banke su postale mnogo opreznije otkako su odbijene trošarine. Moramo mnogo više napora sada ulagati u procese koji su vezani uz njih kako bismo osigurali da se odvijaju bez poteškoća. Mnogo je posla ostalo kako bismo završili ova dva lota i do kraja srpnja, ali to je moguće i nadamo se kako će postavljeni rokovi biti ispoštivani'', ističe Pravdić.

Radovi na terenu trebali bi započeti odmah nakon potpisivanja dvaju spomenutih lotova, ali u cijelom projektu ostalo je još mnogo staki koje trebaju biti riješene, kao što je tunel Žaba na ovoj dionici, pitanje isplate naknada za zemljišta koja se nalaze na trasi te niz drugih koja moraju biti riješena.

''Ako se dogodi da trošarine budu usvojene, sve će ići mnogo brže nego što je to sada slučaj. S druge strane, imamo projekte koji nisu vezani uz trošarine i očekujemo kako će oni biti realizirani bez problema. Vrlo brzo Hercegovina, ali i ostatak FBiH, trebali bi biti jedno veliko gradilište kada je u pitanju cestogradnja, ali imamo još mnogo poslakako bismo došli do te faze'', zaključio je Pravdić.

Inače, prije nekoliko dana Općinsko vijeće Neum, zajedno sa općinskim načelnikom, donijeo je jednoglasnu odluku da će blokirati prometnicu koja to mjesto povezuje s ostatkom BiH ako više razin evlasti ne poduzmu konkretne korake kada je u pitanju početak izgradnje nove magistraln eprometnice prema jedinom bh. gradu na moru. Ostaje samo za vidjeti jesu li najve koje su iznijeli ministar prometa i veza Denis Lasić i direktor JP ''Ceste Federacije BiH' Ljubo pravdić dovoljne da Neumljani odustanu od najaljenih blokada.

S obzirom na to da su najavili kako će blokirati i granične prijelaze zbog ogromnih gužvi i kolona koje su duge i po 10 kilometara, postavlja se pitanje kako bi turisti u slučaju realizacije ideja vlasti u Neumu uopće došli do tog mjesta.

Svakako će biti potrebno još mnogo razgovora i pregovora kako bi se pitanja cestovne povezanosti Neuma s ostatkom BiH i Hrvatskom konačno riješila na zadovoljstvo svih.

Kopirati
Drag cursor here to close