Veća koordinacija

Počelo integrirano upravljanje unutarnjom sigurnošću na zapadnom Balkanu

Gospodarstvo / Posao | 08. 09. 2017. u 12:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Ministarskoj konferenciji Brdo proces, koja se održava u Sloveniji, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić istaknuo je da ima velika očekivanja od danas službenog početka integriranog upravljanja unutrašnjom sigurnošću na zapadnom Balkanu. Uz podršku ovom projektu, podsjetio je na istaknutu ulogu Ministarstva sigurnosti BiH u iniciranju i provođenju jedne od tri planirane oblasti, a to je borba protiv radikalizma i terorizma.

Cilj koji su danas službeno potpisali ministri unutarnjih poslova zemalja Europske unije i regije je poboljšanje suradnje u oblasti sigurnosti u regioji, kroz sprečavanje dupliranja postojećih mehanizama i inicijativa, te usklađivanje ciljeva svih zemlja prema zajednički utvrđenim prioritetima u ovoj oblasti. Pored terorizma, zajedničko djelovanje se odnosi i na borbu protiv teškog kriminala i jačanje granične sigurnosti.

''Svima nama je dobro poznato da samo integrirani pristup omogućava pregled i koordinaciju šire suradnje u oblasti unutrašnje sigurnosti u regiji. Predloženi koncept predviđa sustavni pristup koji će omogućiti konkretne rezultate u ovoj izuzetno važnoj oblasti za države zapadnog Balkana na putu ka EU'', kazao je Mektić.

Ministar Mektić je održao i bilateralni sastanak s ministricom unutarnjih poslova Slovenije Vesnom Györkös Žnidar s kojom je razgovarao o unapređenju suradnje, posebno u borbi protiv korupcije i terorizma, ilegalnih migracija te daljoj podršci Slovenije na putu BiH k europskim integracijama.

Borba protiv terorizma bila je glavna tema i tijekom sastanka s direktorom DCAF-a Thomasom Guerberom i direktorom DCAF-a Ljubljana Antonom Travnerom. Također, razgovarano je o realizaciji zajedničkih projekata koji se odnose na poboljšanje granične kontrole i čuvanje granice te suradnje sa zemljama regije u ovoj oblasti, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close