Osposobljavanje

Počela obuka kontrolora letenja u Mostaru

Gospodarstvo / Flash | 06. 06. 2017. u 11:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za zračnu navigaciju Republike Češke (Air Navigation Services of the Czech Republic) počeo je sa stručnim osposobljavanjem kontrolora letenja za potrebe Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), istaknuto je u utorak na tiskovnoj konferenciji u Mostaru.

Naime, Agencija za pružanje usluga u zračnoj polovidbi BiH - BHANSA je, nakon provedenog postupka javne nabave, početkom svibnja ove godine sklopila ugovor s češkim Institutom za zračnu navigaciju (Air Navigation Services of the Czech Republic) koja je bila najbolji ponuditelj za školovanje i stručno osposobljavanja nove generacije kontrolora zračnog prometa.

Kako ističu iz BHANSA-e, realizacijom ovog ugovora stručno će se osposobiti 69 kandidata. Za potrebe Centra oblasne kontrole letenja školovat će se 45 kandidata, a za potrebe prilaznih i aerodromskih jedinica kontrole letenja još 24 kandidata.

''Potpisivanjem ovog značajnog ugovora za Bosnu i Hercegovinu, BHANSA kao najmlađi pružatelj usluga na tlu Europe je na korak bliže ostvarenju svog strateškog cilja, odnosno početka pružanja usluga na cjelokupnom zračnom prostoru BiH, a što je planirano za kraj 2019. godine'', kazao je direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

Izrazio je mišljenje kako će BiH već u drugoj polovici 2019. godine imati dovoljan broj ovlaštenih kontrolora kako bi bili sposobni svojim vlastitim snagama pružati usluge na cjelokupnom zračnom prostoru BiH.

Iz BHANSA-e napominju kako školovanje kontrolora zračnog prometa u prosjeku traje dvije godine i provodi se sukladno međunarodnim standardima i regulativama.

Ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko istaknuo je kako je riječ o pionirskoj generaciji koja će dobiti priliku da kontrolira cjelokupni zračni prostor BiH.

''Bez obzira što je financijski izdatak koji BiH plaća na godišnjoj razini od oko 27 milijuna maraka, puno je veći strateški benefit da pokažemo da imamo kvalitetnih kadrova koji mogu preuzeti poslove koje rade i naši susjedi'', istaknuo je ministar Jusko.

Po njegovim riječima, jedan od najvećih benefita koji čovjek može imati danas u okviru svoga posla je da radi posao za koji su direktno vezani ljudski životi.

''Možete raditi cijeli svoj vijek, a da nemate problema, a može se dogoditi da u petnaest minuta mandata dođete u situaciju da u roku od tri minute odlučujete o tri stotine života koji se nalaze iznad vas. Ako niste pribrani te nemate jake ljude oko sebe, možete doći u situaciju da BiH zbog vas bude najveći tragičar. S druge strane, možete buti junaci kakve svijet samo čeka'', napomenuo je ministar.

Direktor Air Navigation Services of the Czech Republic Jan Klas ocijenio je povijesnim potpisivanje ugovora, kako za Češku Republiku, tako i za BiH.

''Ne smatramo ovo samo ugovornom obvezom, nego vrijednom međunarodnom suradnjom'', istaknuo je Klas.

Podsjećamo, BHANSA je još u lipnju 2014. godine raspisala Javni natječaj za stipendiranje i stručno osposobljavanje kandidata za kontrolore zračnog prometa, a kojim je definiran način provođenja selekcije kandidata.

Na natječaj se prijavilo 2.215 kandidata, a postupak selekcije obuhvaćao je: provjeru znanja engleskog jezika, test sposobnosti FEAST (First European Air Traffic Controller Selection Test), intervju i liječnički pregled radi utvrđivanja posebnog zdravstvenog kriterija - European Class 3 Medical Certification of Air Traffic Controller.

Kopirati
Drag cursor here to close