Hrvatski premijer

Plenković: Pelješki most će biti izgrađen, dijalog s BiH se nastavlja

Gospodarstvo / Novac | 31. 08. 2017. u 10:19 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je poručio kako projekt izgradnje Pelješkog mosta ide dalje te da se nastavlja dijalog s BiH o tom pitanju.

"Još jednom poručujem našim prijateljima u BiH i hrvatskoj javnosti, osobito u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, da projekt povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje, ide dalje", kazao je hrvatski premijer na sjednici Vlade RH.

"Most će biti izgrađen, dijalog s BiH se nastavlja, o tome smo razgovarali i na sjednici Vlade RH i Vijeća ministara BiH početkom srpnja u Sarajevu", kazao je.

Premijer Plenković poručuje da sve što Hrvatska radi, radi sukladno međunarodnom pravu. "Most će biti izgrađen na teritoriju unutrašnjih voda RH koje su nesporno hrvatske i koje po bilo kojem aspektu primjene međunarodnog prava mogu biti jedino i uvijek samo hrvatske", naglašava.

Istodobno će, prema međunarnodnom pravu biti zajamčen neškodljiv prolaz hrvatskim morskim prostorom za sve brodove koji plove u i iz Neuma, dodaje premijer, te podsjeća da će tehnički gabariti mosta biti "onakvi kakve je sugerirala bosansko-hercegovačka strana strana prije 10 godina".

"Prema tome, ovo je pitanje koje ne treba politizirati. Ovo je pitanje koje je korisno i za BiH i za Hrvatsku i za, možemo slobodno reći, Europsku uniju", ustvrdio je.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tijekom ovoga mjeseca izjavio je nekoliko puta da se Bosna i Hercegovine službeno protivi izgradnji Pelješkoga mosta dok se ne riješe prijepori oko razgraničenja na moru s Hrvatskom i pristupa otvorenome moru, ali se s njime oko toga ne slažu stranke s hrvatskim i sprskim predznakom koje Hrvatskoj daju za pravo da gradi most na svom teritoriju, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close