Potrebno aktiviranje

Petra Pana u BiH: Podrška je tu, ali treba unaprijediti suradnju

Gospodarstvo / Flash | 22. 05. 2017. u 14:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je u posjet zamjenicu državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petru Pana, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Razgovarano je o ekonomskoj suradnji, transportnom sustavu i infrastrukturi između dvaju država te europskim i euroatlantskim integracijama BiH.

Sugovornici su pozdravili porast vanjskotrgovinske razmjene između dvaju zemalja koji je postignut u prvim mjesecima ove godine. Izraženo je uvjerenje i da će nedavno uspostavljena izravna zrakoplovna linija Sarajevo-Budimpešta doprinijeti daljnjem produbljivanju ekonomskih odnosa. Naglašeno je da je rezultat dobre ekonomske suradnje između dvaju zemalja otvaranje Mađarske trgovačke kuće u Sarajevu, predviđeno za sutra, 23. svibnja, čemu je zamjenik ministra Brkić dao punu potporu.

Na sastanku su razmijenjene informacije o tijeku gradnje autoceste Budimpešta – Sarajevo na koridoru 5-c i mogućnostima za obnovu željezničke linije između dva glavna grada.

Zamjenik ministra Brkić je upoznao sugovornicu sa situacijom u BiH i najnovijim događanjima po pitanju procesa pristupanja BiH Europskoj uniji, pri čemu je izrazio očekivanje za nastavkom snažne potpore Mađarske na tom putu. Kada je riječ o NATO integracijama, zamjenik ministra Brkić, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine, informirao je o ispunjavanju uvjeta za što skorije aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) za BiH, istaknuvši da bi njegovo aktiviranje predstavljalo veliki pozitivan korak za BiH.

Zahvalio je za ekspertnu pomoć koju je Mađarska ponudila Bosni i Hercegovini u pogledu eurointegracija, čija realizacija počinje u rujnu ove godine kada bi mađarski eksperti trebali doći u BiH.

Sugovornici su ocijenili da je neophodno učiniti dodatne napore kako bi se 50 stipendija koje Mađarska vlada dodjeljuje studentima iz BiH što bolje realizirale i iskoristile.

Zamjenica državnog tajnika Petra Pana je potvrdila da su Bosna i Hercegovina i regija veoma važni za Mađarsku i naglasila da će Mađarska nastaviti aktivno podržavati BiH na putu ka članstvu u Europsku uniju i daljnje unapređenje suradnje s NATO-om.

Kopirati
Drag cursor here to close