Zastupnički dom

Pelješki most: Puno pitanja, malo odgovora

Gospodarstvo / Flash | 12. 06. 2017. u 13:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas, sa dva prihvaćena amandmana, podržala Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa n? put?vim? u BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.

Predloženim zakonskim rješenjem se, između ostalog, predviđa da vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila imaju pravo prvenstva nad vozilima pod pratnjom.

Komisija je podržala inicijativu poslanika Mladena Bosića prema kojoj se „zadužuje Regulatorna agencija za komunikacije da Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dostavi informaciju o rezultatima usklađivanja cijena usluga mobilne telefonije u BiH s cijenama u regiji i Europi, u skladu sa zaključcima usvojenim na sjednici Doma, održanoj 12.1.2016.“

Bosić je podsjetio da se radi o inicijativi koja je počela prije dvije godine na osnovu činjenice da su cijene mobilnih usluga u BiH bile višestruko veće nego cijene operatera u susjednim zemljama.

Naveo je da je na osnovu te inicijative Zastupnički dom usvojio zaključke kojima nalaže RAK-u da provede mjere za ujednačavanje cijena sa zemljama u okruženju i Europi.

''Po mom saznanju, jedan dio tog posla je završen i postoje određeni pomaci u toj sferi. Međutim, uspredbom ponovno cijena u okruženju sa cijenama koje plaćaju građani u BiH, lako je vidjeti da su te cijene i dalje višestruko veće nego cijene kod drugih operatera, što nema nikakvo opravdanje'', smatra Bosić.

Misli da se radi o jednom „monopolskom, kvazimonopolskom ponašanju operatera u BiH koji stvaraju ekstra profit na račun građana“.

Članovi Komisije nisu primili k znanju Informaciju Ministarstva komunikacija i prometa BiH u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta i mosta na Savi kod Svilaja, te Akcionog plana izgradnje Autoputa na Koridoru 5-C, a tokom diskusije su iznijeli niz zamjerki i kazali da nisu zadovoljni njenim sadržajem.

Članica Komisije Hanka Vajzović je, kometirajući dio informacije koji se odnosi na Pelješki most, kazala da je ključno pitanje što je sa pristupnim koridorom otvorenom moru Bosne i Hercegovine, odnosno što je sa utvrđivanjem granice na moru?

Osvrnuvši se na dio informacije o izgradnji mosta na Savi kod Svilaja, Vajzović je zanimalo može li po Zakonu o javnim nabavkama jedan izvođač dobiti posao, a onda jednostavno predati drugom?

Član Komisije Šemsudin Mehmedović je želio znati tko je uime BiH potpisao sporazum sa Republikom Hrvatskom o izgradnji Pelješkog mosta?

''To jeste pitanje granice BiH sa Republikom Hrvatskom. Most se gradi na teritorijalnim vodama Republike Hrvatske, ali to jeste jedini pristup BiH otvorenom moru'', istaknuo je Mehmedović.

Zanimalo ga je i je li u pitanju samo jednosmjerni promet ispod Pelješkog mosta?

''Koja je minimalna širina koja je minimalna visina? Ograničava se da se ne mogu najveći brodovi provući ispod tog mosta'', kazao je Mehmedović.

Dodao je da se on ne ljuti na Republiku Hrvatsku, navodeći da oni štite interes svoje države.

'' Ali se ljutim na nas, zašto mi ne štitimo interese svoje zemlje. Želim da znam ko je potpisao uime BiH sporazum o izgradnji Pelješkog mosta, pod kojim tehničkim uvjetima'', kazao je Mehmedović.
Član Komisije Fehim Škaljić je kazao da će se „pred povijesti sramiti onaj tko ne gradi, a razlozi neće biti alibi ni za koga“. Po njegovim riječima, zato je vrlo važno ohrabrivati nastojanja da se gradi.

''Mi danas ne govorimo o Republici Hrvatskoj kad je u pitanju Pelješki most, nego o EU i njenom projektu koji je prihvaćen, odobren, koji je financijski osiguran'', naveo je Škaljić.
Predsjedavajući Komisije Momčilo Novaković je istaknuo da „što god gradili, moramo graditi po zakonu i da bude u interesu svih nas u BiH“.

Tajnik Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić je, govoreći o izgradnji Pelješkog mosta, podsjetio da je hrvatska strana tražila visinu mosta 45 metara, a širinu 180 metara plovnoga puta.
Dodao je da bh. strana nije prihvatila te prijedloge.

''Prihvaćena je visina od 55 metara, koju je tražila bh. strana, a širina plovnog puta od 200 metara. To podrazumijeva raspon između stubova središnjih 285 metara i visinu svijetlog otvora 56 metara. Sa tom visinom, svi brodovi, koju uopće nisu uplovili u Jadransko more, mogu proći ispod mosta i dvosmjerno'', pojasnio je Pejić.

Po okončanju rasprave, članovi Komisije ipak nisu primili k znanju Informaciju Ministarstva komunikacija i prometa BiH u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta i mosta na Savi kod Svilaja, te Akcionog plana izgradnje Autoputa na Koridoru 5-C.

Kopirati
Drag cursor here to close