Izravna demokracija

Pala sva tri švicarska referenduma

Gospodarstvo / Flash | 24. 11. 2013. u 19:14 M.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarci su na referendumu, usprkos drugačijim najavama i nadanjima, glasovali protiv ograničavanja menadžerskih plaća. Dnevni list Blick javlja da je protiv ove inicijative bilo 65 posto birača koji su glasali na referendumu.

"Prvi rezultati pokazuju da smo izgubili. Razočarani smo ovim porazom, ali uvjereni smo da je intenzivna javna rasprava Švicarskoj učinila dobro. Mnogo ljudi u ovoj zemlji želi pravedniju raspodjelu dohotka", poručila je putem Facebooka Inicijativa 1:12.

Nisu prošle ni druge dvije referendumske inicijative o kojima su se Švicarci danas izjašnjavali. 60 posto birača glasalo je protiv poskupljenja vinjeta, a 58 posto birača bilo je protiv prijedloga da se roditeljima koji se sami brinu o maloj djeci daju porezne olakšice. Naime, Švicarci imaju pravo na porezne olakšice ako plaćaju vrtić ili dadilju, ali ne i ako sami čuvaju svoju djecu.

No, najveću pozornost izazvao je referendum o ograničavanju plaća menadžera. Inicijativu "1:12 za Fair Pay" pokrenula je mladež Švicarske socijalističke stranke i iskoristivši švicarski model izravne demokracije prikupila 100.000 potrebnih potpisa za referendum. Inicijativa polazi od ideje da nitko u jednoj kompaniji ne bi smio zaraditi više u jednom mjesecu nego netko u cijeloj godini.

Prikupljanje potpisa za referendum počelo je još u jesen 2009. godine, a "Inicijativa 1:12" uspješno je registrirana u travnju 2011. godine. Budući da su parlament i savezna vlada predlagali da se inicijativa odbije, rasprava o ovom prijedlogu krenula je tek nakon dvije godine.

Vlada se odlučno protivila ovom prijedlogu jer bi po njoj on umanjio fiskalne prihode zemlje i mogao razuvjeriti strane tvrtke da se ondje nastane.

Inače, jedan posto najbogatije populacije u Švicarskoj kontrolira nevjerojatnih 39 posto ukupnog bogatstva zemlje. Ove brojke prikazuju da je drastična razlika u plaćama veliki problem u društvu. Čak i da se prihvati prijedlog inicijative taj fenomen se ne bi promijenio niti bi se stalo na kraj društvenoj nejednakosti koja je duboko ukorijenjena.

Kopirati
Drag cursor here to close