Najveći projekt u Mostaru

Oživljavanje strpljenja: Što kolektori znače Mostaru?

Gospodarstvo / Flash | 03. 05. 2017. u 07:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt izgradnje kolektora već dvije godine svakodnevno stvara prometni kolaps, no kako bi građanima ''vratili'' strpljenje Centar za informaciju i dokumentaciju Mostar, objasnio je vrijednost i značaj projekta.

''Sustav kolektora je separatni, fekalna kanalizacija je odvojena od oborinske. Oborinske vode se ispuštaju direktno u Neretvu bez nekog tretmana. Fekalna kanalizacija se vodi glavnim kolektorima, lijevom i desnom stranom. Na lijevoj strani treba završiti najteža dionica, od željezničke stanice do Lučkog mosta'', piše CIDOM.

Kako objašnjavaju dio od Narodnog pozorišta do Lučkog mosta radit će se tunelom (strojem "krticom"), a na desnoj strani ostala je nezavršena dionica od Doma penzionera (Ero) do Žitoprometovih silosa.

''Dijelovi grada koji su niži od kote kolektora (svi sokaci prema Neretvi, Luka, Cernica, itd) imaju gravitacijski i tlačni fekalni sustav i to je uglavnom sve završeno. Gravitacijski vodovi dovode kanalizaciju do zbirnih šahtova, a odatle fekalne vode muljne crpke tlačnim vodom pumpaju nazad u glavni kolektor. Kolektor s lijeve obale, malo prije Avijatičarskog mosta, prelazi Neretvu i spaja se s desnim kolektorom. Tako objedinjeni cjevovod ide dalje do pročistača koji je već izgrađen južno od spomenutog mosta'', navodi se na stranicama CIDOM-a.

Podsjetimo, projekt izgradnje kolektora krenuo je u ljeto 2015. godine, a kada su se radovi na prvom dijelu projekta priveli kraju, zabilježeni su brojni propusti pri asfaltiranju prokopanih prometnica, uslijed čega je dolazilo do oštećenja osobnih automobila, a propusti su popravljeni.

Gradonačelnik Mostara je ranije za medije rekao i kako ovako zahtjevan projekt nije zabilježen u povijesti Mostara, a dodatni problem predstavljala je činjenica da je Europska komisija zahtijevala da se do kraja 2015. godine potroši 2,8 milijuna eura, koliko je izdvojeno iz IPA fondova Europske unije za projekt izgradnje kolektora.

Inače, vrijednost kompletnih radova na izgradnji kolektora oborinskih voda i pročistača otpadnih voda procjenjuje na 130 milijuna maraka, a radovi bi se trebali nastaviti sve do sredine 2018. godine. EU financira izgradnju kolektora kombinacijom kredita i bespovratno.

Kopirati
Drag cursor here to close