Obnova

Otvorena nova zgrada Općinskog suda u Mostaru

Gospodarstvo / Flash | 11. 12. 2014. u 13:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova zgrada Općinskog suda u Mostaru svečano je danas otvorena na raskrižju ulica Maršala Tita i Alice Rizikala (bivša IV Osnovna škola), a ukupna vrijednost rekonstrukcije iznosi 3,15 milijuna maraka.

Sredstva za realizaciju projekta obnove zgrade, čija je rekonstrukcija počela koncem 2013. godine, osigurali su Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH putem Projekta unaprijeđenja učinkovitosti pravosuđa i Vlada Hercegovačko neretvanske-županije (HNŽ).

Zavirite u zgradu Općinskog suda.

Za ovu namjenu VSTV BiH je iz granta Norveške izdvojio 2,15 milijuna maraka dok je Vlada HNŽ-a sudjelovala s milijun maraka.

'' Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH opredjeljeno je da vrši obnovu i izgradnju pravosudnih institucija BiH jer su dobri fizički uvjeti rada nositelja pravosudnih funkcija od ključne važnosti za uspješno i učinkovito funkcioniranje svih pravosudnih institucija, a među kojima je i Općinski sud u Mostaru'', kazao je u izjavi novinarima nakon svečanosti otvaranja predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija.

Po njegovim riječima, nova zgrada Općinskog suda u Mostaru, jednog od najvećih i najvažnijih prvostupanjskih sudova u BiH, doprinijet će, ne samo u radu zaposlenima na ovome sudu, već građanima Mostara koji će one usluge koje očekuju od suda dobivati na zadovoljavajući način.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić kazao je kako je jako sretan zbog završetka rekonstrukcije te zgrade jer, kako je rekao, to je jedna u nizu zgrada koje je Mostar zaslužio i končano dobio.

''Otvaranjem ove zgrade stvorene su prostorije u kojima će konačno moći na jedna normalan način vladati i funkcionirati pravosuđe Mostara pa i šire. Zahvaljujem Vladi Kraljevine Norveške i VSTV-u i svima koji su na bilo koji način dali doprinosa u realizaciji ovoga projekta'', kazao je Lasić.

Veleposlanica Kraljevine Norveške u BiH Anne Vibeke Lilloe kazala je kako je neovisno, transparentno, fer i otvoreno sudstvo jedan od glavnih preduvjeta u svakom funkcionalnom demokratskom društvu te je izrazila nadu da će novootvorena zgrada dobro poslužiti građanima Mostara.

U izjavi novinarima predsjednik Općinskog suda u Mostaru Marin Zadrić je kazao kako je važnost otvaranja zgrade Suda jako velika.

''Vjerujemo kako će ovi dobri prostorni uvjeti stvoriti i dobre pretpostavke za brži rad, ali ono što je najvažnije i što stalno naglašavam je da mi svi (vlast, sudstvo) moramo postojati zbog građana i raditi u interesu građana i građani imaju pravo ne samo očekivati, već to i zahtijevati od nas'', kazao je.

Zadrić je naglasio kako je Općinski sud veliku pomoć uvijek imao od medija u stvaranju pozitivnog pritiska na sudstvo da bolje i kvalitetnije radi, ali i na vlast da osigura potrebna financijska sredstva.

''Sljedeći korak, koji ja očekujem u tom pozitivnom pritisku medija na vlast, jeste da osiguraju dovoljna sredstva za početak rada još određenog broja sudaca, jer ovom sudu prema sistematizaciji nedostaje 18 sudaca i to je ono najvažnije što bi se trebalo riješiti u naredno vrijeme'', zaključio je Zadrić.

Inače, u Projektu unapređenja učinkovitosti pravosuđa sudjeluju i Vlada Kraljevine Švedske te Delegacija Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close