upozorenje struke

Oštećen Avijatičarski most u Mostaru!

Gospodarstvo / Flash | 19. 01. 2017. u 10:36 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog ekstremno niskih temperatura došlo je do skraćenja nosača na Avijatičarskom mostu u Mostaru, što je izazvalo pomicanje elastomjernih ležajeva, stoji u pismu koje je portalu Bljesak.info dostavio Mladen Glibić, profesor mostarskog Građevinskog fakulteta.

''Danas su studenti druge godine diplomskog studija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru imali prigodu vidjeti kako smanjenje temperature utječe na konstrukcije. U sklopu terenske nastave iz predmeta Betonski mostovi asistent Mario Jurišić odveo je studente na Avijitačarski most'', istaknuo je Glibić dodajući kako je asistent Jurišić 1996. godine bio i nadzor kod rekonstrukcije ovog mosta.

Jurišić je, zajedno sa studentima, kako je istaknuto, bio iznenađen zatečenim stanjem elastomjernih ležajeva na desnom upornjaku mosta.

''Jedan ležaj je doživio pomicanje oko 8 cm što je dovelo do ugrožavanja stabilnosti nosača iznad njega. Ovaj ležaj je već izgubio svoju funkciju i samo mala pomicanja su potrebna da dođe do oštećenja nosača mosta. Elastomjerni ležajevi starenjem gube elastičnost i postaju prekruti, pa se zbog toga uzima da je 25 godina radni vijek elastomjernih ležajeva i oni se tad trebaju zamijenit'', istaknuo je Glibić.

Avijatičarski most je u vlasništvu JP Cesta Federacije BiH a kako upozorava profesor Građevinskog fakulteta, iz istog razloga, potrebno je pregledati i ostale mostove koji su oslonjeni preko elastomjernih ležajeva da nije došlo do sličnih pojava ( most u Čapljini, most u Žitu, most Vojno-Potoci, most Bjela...)

No, iz  JP Cesta Federacije BiH nisu mogli portalu Bljesak.info potvrditi je li most u njihovu vlasništvu te su nam, nakon provjere, obećali dostaviti više informacija.

O Avijatičarskom mostu

Prvi most izgrađen je 1956. godine.To je bio prvi prednapeti most u Jugoslaviji. Most je bio dug 133 m, 5 raspona po 26,60 m, i širok 12,00 m. Stupovi mosta su bili masovni nearmirani stupovi plitko temeljeni u koritu Neretve. Rasponski sklop se sastojao od slobodno oslonjenih prednapetih, predgotovljenih nosača duljine 26,0 m i visine 1,50 m.

Kod izgradnje postojećeg mosta ,1996. godine, izvršene su na donjem ustroju samo manje intervencije na naglavnim gredama stupova. Gornji ustroj je urađen novi. Sastoji se od 5 raspona koji imaju svaki po 5 predgotovljenih prednapetih slobodno oslonjenih nosača visine 140 cm i širine 195 cm. Most je širok 1000 cm, sa dvije kolničke trake po 375 cm i dvije pješačke staze po 100 cm. Poprečni nagib mosta je dvostrani od 2.5 %, napravljen kolničkom pločom sa srednjom debljinom od 20 cm. Samo kolničkom pločom je uspostavljen kontinuitet konstrukcije iznad riječnih stupova.

 

Kopirati
Drag cursor here to close