Osam puta više od izvoza: Uvozimo lošiju vodu od svoje
EKOBIS
OBJAVA: Četvrtak, 14. rujna 2017. 12:39
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: R.I.
EKO Bis 2017
0

Ministar Dedić naglasio je i ulogu Federalnog ministarstva koje vodama, nažalost, dugo nije posvećivalo dovoljno pažnje

Imamo najviše pitke vode u regiji a uvozimo je od susjeda, zaključeno je na sajmu ekologije EKOBIS 2017.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić otvorio je danas u Bihaću 15. međunarodni sajam ekologije – EKOBIS 2017. čija je središnja tema voda.

Bosna i Hercegovina, zaključeno je, ima naviše pitke vode u regiji. Istovremeno, ovaj resurs ostaje uglavnom neiskorišten.

''Porazan je podatak da koristimo samo nešto više od jedan posto naših izvorišta. Uvozimo skoro osam puta više vode nego što je izvozimo. Paradoksalno, vodu uvozimo prvenstveno iz susjednih zemalja kao što su Srbija i Hrvatska, koje je imaju puno manje od nas. Također, stručnjaci često navode da je kvaliteta vode u BiH daleko ispred one uvozne. Uvozimo, dakle, i pijemo vodu puno niže kvalitete od one koja je svima nama nadohvat ruke'', izjavio je prilikom otvaranja Dedić.
Stoga, posebno mjesto u programu sajma dobili su proizvođači vode okupljeni na štandu Vode BH, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

''Po prvi put proizvođači flaširane vode u Bosni i Hercegovini – i to ne samo u Federaciji jer imamo i proizvođača iz Republike Srpske – predstavljaju svoje proizvode zajedno. Ovaj štand je dokaz da imamo veliki potencijal kad je u pitanju flaširanje i izvoz vode. Naš cilj je da omogućimo domaćim proizvođačima da predstave svoje brandove i pronađu potencijalne partnere za plasman i izvoz vode. Jako bitno je i da kroz ovu i slične manifestacije na viši nivo podignemo svijest javnosti o prirodnim bogatstvima koje imamo na raspolaganju'', rekao je Dedić.

Ministar Dedić naglasio je i ulogu Federalnog ministarstva koje vodama, nažalost, dugo nije posvećivalo dovoljno pažnje.

''U ovom mandatu uradili smo ipak puno toga da našim proizvođačima pružimo što veću podršku. Upravo danas Vlada Federacije razmatra izmjene i dopune Zakona o vodama koji će omogućiti bolje raspolaganje ovim resursom. U proceduri nalazi se i Zakon o koncesijama da izdavanje koncesija za flaširanje pitkih i mineralnih voda bude uređeno na najbolji mogući način. Radimo i na usklađivanju naših propisa o upravljanju i zaštiti voda sa zakonodavstvom Europske unije“, kazao je.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.