Sječa šuma

Općina Prozor-Rama neće dozvoliti prodaju šume na području Rame

Gospodarstvo / Flash | 20. 04. 2017. u 09:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je jučer, 19.04.2017., održan sastanak u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na kojem su sudjelovali načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević, pomoćnik federalnog ministra, pomoćnik županijskog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te županijski inspektor.

Tema sastanka je bila sječa i prodaja šuma na području općine Prozor-Rama. Sastanak je održan na inicijativu općine Prozor-Rama koja želi spriječiti uništavanje i prodaju šumskog gospodarstva.

Nepostojanje Zakona o šumama na razini Federacije glavni je uzrok nereda u području šumarstva. Ali, ujedno je to i zgodna izlika onima koji trebaju paziti na šume, doprinositi njihovu očuvanju. Međutim, činjenice sa terena govore sasvim drugačije, priopćeno je iz Općine Prozor - Rama.

Sve županije u Federaciji imaju županijski zakon o šumama, izuzev Hercegovačko-neretvanske koju vodi predsjednik Vlade Nevenko Herceg, a ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je Donko Jović.

''U sedam godina ministrovanja Jović, poznat i po pokušaju podjele općine Prozor-Rama na dva lovišta, nije uspio postići ništa dalje od nacrta nekog zakona. Općina je u više navrata pokretala inicijative za kakvo takvo uređivanje ove oblasti. Ovih dana pokrenute su i nove inicijative, upućeni zahtjevi, apeli'', navodi Općina u svom priopćenju.

Dio inicijativa odnosi se na zaštitu šume od šumokradica, misleći pri tome na organizirane ekipe koje u ramskim šumama imaju svoje sjekače, svoje strojeve za izvlačenje šume, i koji uglavnom sijeku najvrjednije tehničko drvo.

Navode kako je zaštita šume od tih šumokradica zatražena od MUP-a, od federalnog inpektorata, od federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, od stečajne upraviteljice JP Šume Herceg Bosne (jer je nad ovim federalnim poduzećem, koje je posjednik najvećih šumskih površina u našoj općini, pokrenut stečajni postupak). Zaštita šume zatražena je i od onih koji zapravo trebaju biti glavni čuvari, trebaju biti nositelji svih mogućih oblika zaštite šume, a to je Uprava za šume pri spomenutom županijskom (Donkinom) ministarstvu, koja u našoj Općini ima jedno odjeljenje šumara i upraviteljicu.

''Drugi dio općinskih inicijativa oko šuma odnosi se na traženje rješenja vezanih za rad spomenutog JP Šume Herceg Bosne d.o.o. Mostar. To poduzeće, kojemu je vlasnik Federacija BiH, desetak godina poslovalo je na granici regularnosti, uposlenicima nisu normalno isplaćivane plaće, nisu uplaćivani doprinosi, došlo je do stečajnog postupka. Kako smo mi društvo velikih apsurda i nelogičnosti, moguće je da se to dokaže i kroz ovaj stečajni postupak. Naime, postoji mogućnost da sud proda imovinu tog poduzeća, a to su i šume i šumsko zemljište u Prozoru – Rami, nekom kupcu koji to bude mogao i htio platiti'', navodi se u pripoćenju Općine Prozor -Rama.

Načelnik općine dr. Jozo Ivančević je kazao: „Općina Prozor-Rama traži načine da se zaštiti vlasništvo nad šumskim zemljištem i šumama na svom području, da se ne dogodi prodaja šume kroz stečajni postupak, jer to može imati i teže posljedice. Pri tome treba voditi računa i o radnicima i o šumama. Nećemo dozvoliti nikakvu prodaju naših šuma.“

Na traženje Općine i prema zaključcima jučerašnjeg sastanka ovih dana će u općini Prozor-Rama boraviti inspekcija koja će utvrđivati činjenično stanje i poduzeti potrebne pravne radnje kako bi se ovaj problem rješio.

Kopirati
Drag cursor here to close