Velika opasnost

Oko 600 zgrada obloženo zapaljivim materijalom

Gospodarstvo / Flash | 22. 06. 2017. u 12:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispitivanja građevinskih materijala korištenih za oblaganje fasade na drugim visokim zgradama, provedena nakon požara u zapadnom Londonu, pokazala su da su neki od korištenih panela zapaljivi, kazala je u četvrtak britanska premijerka Theresa May, dok je njena glasnogovornica izjavila da je oko 600 zgrada u Engleskoj obloženo takvim materijalom.

May je donjem domu britanskog parlamenta priopćila da su vlasti materijale sa sličnih zgrada podvrgle ispitivanju nakon požara u neboderu Grenfell u kojem je poginulo najmanje 79 osoba, javlja Associated Press.

Ispituje se da li je aluminijski kompozitni materijal pridonio brzom širenju požara u kojem je za manje od sat vremena izgorjela čitava zgrada od 24 kata.

''Malo prije nego što sam ušla u ovu dvoranu, dobila sam informaciju da su testiranja pokazala da je određeni broj uzoraka zapaljiv. O tome su obaviješteni relevantni lokalni organi i vatrogasne službe, te dok ja ovo govorim oni poduzimaju sve moguće mjere kako bi osigurali sigurnost zgrada i obavijestili ugrožene stanare'', rekla je May.

Glasnogovornica premijerke je za Reuters navela da se procjenjuje da oko 600 visokih zgrada u Engleskoj ima fasadu obloženu sličnim materijalom kao Grenfell.

Ova procjena ne uključuje zgrade u Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close