UNO BiH

Određene nove cijene duhana

Gospodarstvo / Flash | 30. 07. 2014. u 12:32 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porezni obveznici i druge osobe koja se bave prometom duhanskih prerađevina tj. oni koji se bave prometom cigareta, cigarilosa i duhana za pušenje (izuzev cigareta pakovanih u kutije), dužni su na dan početka primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o atrošarinama tj. na dan 01.08.2014. godine prije početka prometovanja, popisati zalihe ovih duhanskih prerađevina i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO u roku od sedam dana tj. do 08.08.2014.godine.

Sve osobe koje se bave prometom cigarete, cigarilosa i duhana za pušenje (izuzev cigareta pakovanih u kutije), dužna su na zatečene zalihe utvrđene u popisnim listama obračunati trošarinu prema novom Zakonu, te u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih listi (do 18.08.2014.), uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene trošarine, na Jedinstveni račun UNO, navedeno je u priopćenju Uprave za neizravno oporezivanje.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika trošarina u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

Ovo je definirano Izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama čime je predviđen novi način oporezivanja duhana za motanje i pušenje, cigareta i cigarilosa (izuzev cigareta pakovanih u kutije), čija primjena počinje 01.08.2014. godine i iste predstavljaju nastavak harmonizacije trošarinske politike u BiH sa politikom trošarina na duhanske prerađevine u Europskoj uniji.

Navedenim izmjenama Zakona predviđen je drugačiji način utvrđivanja iznosa trošarine na duhan za pušenje, te je u skladu sa članom 21d. stav (3) Zakona o trošarinama u BiH (“Službeni glasnik BiH”, broj: 49/09 i 49/14), propisano da će trošarina na duhan za pušenje za 2014. godinu iznositi 78 KM/kg.


Kopirati
Drag cursor here to close