Od jutros u štrajku 13 fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu
UNSA
OBJAVA: Ponedjeljak, 8. rujna 2014. 9:39
IZVOR: Anadolu Agency (AA)
AUTOR: M.M.
Od jutros u štrajku 13 fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu
0

Predsjednik Sindikata UNSA je rekao kako postoji više problema koji su uzrokovali organiziranje štrajka na brojnim univerzitetima i akademijama u Sarajevu.

U štrajk je jutros stupilo 13 fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu (UNSA), a do sada nema poteškoća u odvijanju štrajka, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA. 

Zečević je istaknuo da je veoma važno da je prvi put u povijesti UNSA organiziran štrajk u kojem su identificirani i definirani osnovni problemi koji su godinama prisutni na obrazovnim institucijama u Kantonu Sarajevo. 

Predsjednik Sindikata UNSA je rekao kako postoji više problema koji su uzrokovali organiziranje štrajka na brojnim univerzitetima i akademijama u Sarajevu. 

"Problemi su promjena statusa UNSA u smislu da se izmjeni njegov status u načinu financiranja i načinu ostvarivanja prava zaposlenih na UNSA u smislu socijalnog, ekonomskog i drugog statusa, u smislu da postanemo proračunski korisnici u KS", rekao je Zečević.

Među zahtjevima štrajkača je i osiguravanje uvjeta da se nastavni proces odvija bez ikakvih problema, jer se do sada, prema njegovim riječima, događalo da na određenim fakultetima u zimskom periodu nije bilo dovoljno novca da se osigura kontinuirano zagrijavanje prostorija gdje studenti borave. 

Zečević je rekao da je jedan od zahtjeva stvaranje uvjeta da studenti prate što se događa u svijetu u smislu posjeta tvornicama, organiziranja ekskurzija, osiguravanja boljih biblioteka te da se ovo odnosi i na nastavnike. 

"Veoma važna stvar je da inzistiramo na pomlađivanju nastavnog kadra. Da se poštuje odluka od prije 12 godina u kojoj Vlada KS dopušta da se ljudi prime na fakultet ako fakultet ima sredstava iz vlastitih prihoda", rekao je Zečević.

On je naglasio da je veoma važno da u narednim procesima izmjena Zakona o visokom obrazovanju ili donošenju novog zakona mora biti osigurano aktivno sudjelovanje akademske zajednice. 

"U ovom slučaju ne podrazumijevam utjecaj nastavnika iz odgovarajućih političkih stranaka, već aktivnog sudjelovanja vijeća akademija i fakulteta. Iskustva su do sada pokazale da nijedna naša primjedba da se određeni članovi zakona poboljšaju do sada nije usvojena", rekao je Zečević.

Predsjednik Sindikata UNSA je rekao da u aktivnostima sudjeluje više od 60 posto nastavnika i suradnika, jer su u štrajku fakulteti koji su "glomazni" poput Medicinskog fakulteta ili Fakulteta političkih nauka. 

Zečević je rekao da od jutros, ali ni od veljače ove godine, ne postoji interes Vlade KS i Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih da se uspostavi dijalog s predstavnicima Sindikata. 

Štrajk će, prema njegovim riječima, trajati dok se ne procijeni da li trajanje štrajka ima pozitivne ili negativne posljedice po nastavnike i studente. 

"Nitko ne može reći koliko će štrajk trajati. Za nas je važno da je akademska zajednica po prvi put uspjela da artikulira svoje zahtjeve, odoli pritiscima i organizira štrajk", rekao je Zečević.