Wigemark

Obljetnica Centralne banke: Most sa 200 KM je most za EU

Gospodarstvo / Novac | 22. 09. 2017. u 09:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark poručio je danas na konferenciji u povodu dva desetljeća rada Centralne banke BiH, da je ta institucija jedna od priča o uspjehu.

''Nikad ništa nije savršeno, ali Centralna banka pokazuje uspjeh bez obzira na izazove uključujući i financijsku krizu 2008. godine'', istaknuo je veleposlanik Wigemark te dodao da treba politiku što više udaljiti od makroekonomskih politika.

Rekao je kako veza postoji, ali da treba biti ograničena na one koji to razumiju. Istaknuo je također važnost Europske unije za BiH, kao i za cijeli zapadni Balkan.

''Novčanica od 200 KM ima na sebi most, mislim da je to most koji vodi u EU'', naglasio je Wigemark te dodao da za EU čvrsti valutni odbor i neovisnost Centralne banke nemaju alternativu.

Poručio je da se mora dozvoliti daljnji razvoj financijskog sustava jer je bankarski sektor koji je prošao kroz različite reforme uz pomoć MMF-a i drugih institucija, jedan od najjačih sektora BiH.

''Dok ova zemlja nastoji da postane članica EU morat će ispunjavati naše kriterije, mnogi od njih se odnose na financijski sektor, a Centralna banka će morati biti dio svih ovih procesa, kao glavni akter ili kao dio tima u smislu koordinacijskog mehanizma ove zemlje na njenom putu EU'', istaknuo je Wigemark.

Konferenciji u Sarajevu prisustvuju najviši domaći i međunarodni zvaničnici, guverneri i drugi predstavnici centralnih banaka iz Europe, regije, te kreatori politika i eksperti iz EU i međunarodnih financijskih institucija.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić kako je Centralna banka blagovremeno odgovorila na Upitnik Europske komisije i da će pomoći drugim institucijama, u vezi s ekonomskim sektorom, da kvalitetno daju odgovore da bi put kao EU bio lakši.

Rekao je da konferenciji prisustvuju najviši domaći i međunarodni zvaničnici, guverneri i drugi predstavnici centralnih banaka iz Europe i regiona, te kreatori politika i eksperti iz Europske unije te međunarodnih financijskih institucija.

Naveo je kako je konferencija strukturirana u tri sesije. U okviru prve sesije fokus će biti na proteklih 20 godina Centralne banke. Druga sesija bit će posvećena novim izazovima za centralne banke u procesu pridruživanja Europskoj uniji, dok se tema treće sesije odnosi na ključne makroekonomske aspekte u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close