Pitanje je kad

Obećano povećanje mirovina

Gospodarstvo / Flash | 02. 09. 2014. u 12:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Predstavnici Federalne vlade, Zavoda mirovinsko-invalidskog osiguranja (MIO) i umirovljeničkih udruženja pratit će mjesečni priliv novca u mirovinski fond i čim se steknu uvjeti, bit će predloženo povećanje mirovina u Federaciji'', priopćeno je danas na pres-konferenciji u Sarajevu nakon sastanka federalnog premijera Nermina Nikšića s članovima federalnog Saveza udruženja umirovljenika, Saveza županijskih udruga umirovljenika i mirovinskog fonda.

Isto je potvrdio i federalni premijer Nermin Nikšić rekavši kako će zaživjeti borba protiv rada na crno.

"Trenutno nema uvjeta za povećanje mirovina u FBiH, ali onog trenutka kad se uvjeti steknu, reagirat ćemo", rekao Nikšić i pohvalio se kako su u mandatu aktualne vlade dva puta povećavane mirovine, ''što je skupa povećanje veće od 10 posto''.
Predsjednik Skupštine Saveza umirovljenika Omer Omerefendić je izrazio nadu da će, kad zaživi legislativa o prekršajima i inspekcijama, rezultati u suzbijanju rada na crno doprinijeti ovom željenom cilju.

Predstavljajući novinarima dogovorene mjere na današnjem sastanku s premijerom, naveo je da će biti poduzete aktivnosti da do kraja godine svim umirovljenicima u FBiH budu isplaćivane penzije najkasnije do desetog dana u mjesecu.

Na pres-konferenciji je obećano da će u idućoj godini za više od 300.000 umirovljenika biti nastavljena praksa subvencioniranog plaćanja potrošene električne energije, kao i da će za 900 do 1.000 njih biti omogućeno besplatno liječenje tipa medicinskog tretmana u Fojnici.

Na sastanku je dogovoreno i da u četvrtom kvartalu godine počne isplaćivanje posmrtnina, odnosno da mirovinskim udruženjima u općinama bude omogućeno da u znak humanog djelovanja daju posmrtnine, zapravo određeni iznos za ukop njihovih umrlih članova, ali prema kriterijima koje još treba odrediti. Na pres-konferenciji je spomenut iznos za ove namjene od 300 KM.

Prema riječima Omera Omerefendića, dogovoreno je i da Vlada poduzme mjere u cilju što skorije reforme mirovinskog sustava, što bi značilo što brže zaživljavanje seta zakona iz te oblasti.

Premijer Nermin Nikšić je podsjetio da sastanak znači nastavak sporazuma Vlade i penzionerskog saveza o praćenju stanja vezanog za punjenje penzionog fonda i dodao da već treću godinu oko 300.000 penzionera plaća subvencionirani utrošak električne energije.

Kopirati
Drag cursor here to close