Kao da je bilo drugačije

Novi zakon: Na tržnicama se može raditi i sa osnovnom školom

Gospodarstvo / Posao | 25. 09. 2017. u 07:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Osmog dana od objavljivanja u Službenim novinama FBiH u Federaciji će stupiti na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini, a njime je uvedena nova kategorija trgovca, trgovac-pojedinac, koji isključivo osobnim radom obavlja trgovinu namalo i to samo na jednom prodajnom mjestu izvan prodavaonice. Za kategoriju trgovac-pojedinac, ublažen je kriterij stručne spreme i propisana je samo osnovna škola'', izjavio je u razgovoru za Fenu federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Obrazlažući novine ugrađene u navedeni Zakon kaže da se njegovom primjenom "stranim državljanima briše obveza da imaju radnu dozvolu kao uvjet za izdavanje odobrenja za otvaranje trgovačke radnje".

Organizatori tržnica, kako je istaknuo, bit će obvezni da prodajna mjesta iznajmljuju samo registriranim trgovcima, poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima.

''Ovim zakonom će se ostvariti značajno smanjene sive ekonomije, odnosno aktualnog stanja na terenu, koje su utvrdili nadležni inspekcijski organi, konkretno - da se značajan broj pojedinaca bavi trgovinom bez ikakve dozvole ili odobrenja, da cijene usluga organizatora tržnice nisu transparentne i istaknute, a da se naplata iznajmljivanja prodajnog mjesta i opreme vrši gotovinski bez izdavanja fiskalnog računa'', rekao je Vujanović.

Također, zakonima iz oblasti financija za ovu novu zakonsku kategoriju trgovac-pojedinac su kreirani veoma povoljni uvjeti za registraciju i poslovanje na zakonit način, odnosno prestanak poslovnog djelovanja u području sive ekonomije.

''Detaljnije rečeno, za trgovca-pojedinca je kreiran vrlo povoljan 'financijski zakonski okvir' za poslovno djelovanje koji se sastoji od plaćanja obveznih zakonskih doprinosa za MIO, osnovno zdravstveno i za osiguranje od nezaposlenosti na osnovu povlaštene osnovice koja iznosi oko 380 KM, sa zbirnim iznosom svih doprinosa nakon obračuna od oko 158 KM. Također, djelatnost trgovca-pojedinca ima tretman niskoakumulativne djelatnosti iz grupe djelatnosti slične obrtu, gdje pojedinac djelatnost obavlja samostalno svojim osobnim radom, kojim je omogućen status plaćanja poreza na dohodak u paušalnom iznosu od 70 KM'', naglasio je.

Trgovci su dužni uskladiti svoje poslovanje s odredbama ovog zakona u roku od 60 dana od dana njegovog stupanja na snagu.

Osim toga, donošenjem ovog zakona obrisan je član 13. iz starog zakona koji je, po ocjeni Europske komisije, predstavljao protekcionističku mjeru, te se njime narušavala dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Tim članom bilo je određeno da u svim trgovačkim objektima s površinom većom od 1.000 metara četvornih, u asortimanu robe mora biti najmanje 50 posto domaćih prehrambenih proizvoda.

''Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini bit će kompletirani svi zakonski preduvjeti za pristupanje Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovačkoj organizaciji (WTO)'', poručio je u razgovoru za Fenu federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Kopirati
Drag cursor here to close