Đe su pare?

Novci se od građana naplaćuju, a karta Koridora nepromijenjena

Gospodarstvo / Flash | 02. 06. 2017. u 17:32 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osam milijardi maraka prikupljenih od trošarina proteklih deset godina, nije izgradilo Koridor Vc. Bez obzira na to što su sredstva bila predviđena za ceste.

Uprava za neizravno oporezivanje dio sredstava za Koridor prebacuje na posebne račune Autocesta Federacije i Autoputeva Republike Srpske. Ostatak novca koji ostaje na posebnom računu Uprave, upućeni kažu, koristio se godinama u druge svrhe.

Vožnja Koridorom Vv. Ba tablama više prekriženih nego mogućih smjerova. Ne može se ni dijelovima sarajevske zaobilaznice. Radovi u toku već desetu godinu. Jesu li milijarde koje plaćamo zaobišle konačne ciljeve.

''2009. Zakon o trošarinama propisao je 0,10 feninga trošarina na naftne derivate. Dio prikupljenog novca UNO BiH godinama uplaćuje na račune entitetskih autocesta. Izvori kažu, da od silinih milijardi od navedene godine, Autoceste Federacije su u rukama imale oko 680 milijuna. U prosjeku 80 milijuna godišnje. Autoceste RS nešto manje. Gdje je ostatak novca? Nitko ne govori. Neslužbeno godinama pokriva najrazličitije kredite koji nemaju veze sa cestama. No, da se vratimo Koridoru'', kazao je za N1 Osman Lindov, stručnjak za promet.

Prva dionica Koridora Vc Podlugovi-Jošanica izgrađena je prije gotovo 17 godina od tada do danas sve vlade obećavale su da će u svom mandatu izgraditi desetine do stotinu kilometara autoceste. Međutim, sve zajedno uspjele su izgraditi tek trećinu od predviđenih 337 kilometara.

I sve vlade su završetak predviđale 2020. godine. Nejasno je kako se u tri godine može izgraditi dva puta više nego u proteklih 17. Pogotovo ako se protekle dvije, nije izgradio ni kilometar. Međunarodni kreditori su odobrili 800 milijuna eura za Koridor, ali nam ni trenutni milijuni od trošarina ne mogu biti pokriće. A samo se od siječnja do ožujka po ovoj osnovi prikupilo 860 milijuna. Novci se od građana naplaćuju, a karta Koridora nepromijenjena. U međuvremenu plaćamo i milijunske penale na odobrene, a neiskorištene kredite. Tek se na dva projekta radi. Odžak - Svilaj. Gradnja počela 2011. rok za završetak 2013. I dio Klopče - Drivuša već smo trebali završiti. Ali gradimo još.

''Nitko nam nije kriv što godinu i pol nismo imali Menadžent Autocesta odnosno da nismo imali adekvatno povlačenje sredstava zato što nismo bili spremni s projektnom dokumentacijom. Nas kao građane ne zanima tko je radio više ili manje nego nas zanimaju novi kilometri'', dodao je Lindov za N1.

Svrha autocesta i gradilišta ovdje je višestruka. Tako su ih mnogi koristili kao predizborni poligon. Od Zlatka Lagumdžije, koji je tamo dovodio tadašnjeg turskog kolegu ministra vanjskih poslova Davutoglua. Na gradilišta je i Dodik dovodio premijera susjedne zemlje Vučića. Izetbegović i Radončić su citirali Sidrana na Karauli. Koridor su pohodili svi. Od političara do vjerskih dužnosnika. Umjesto kilometara nizala su se obećanja.

Kopirati
Drag cursor here to close