Ostajemo nepovezani

Novca za koridor 5C više nema, neophodna nova zaduženja

Gospodarstvo / Flash | 11. 02. 2016. u 20:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strojevi na Koridoru 5C za sada su prošlost, jer novca u Autocestama Federacije više nema. Za dodatnu izgradnju potrebna su nova zaduženja, jer dugovanja premašuju 800 milijuna KM. Iz Autocesta, povećanje trošarina na gorivo vide kao jedino rješenje.

"Ta dinamika vraćanja je takva da bi se još desetljećima gradio Koridor 5C. Samim tim potrebno je povećati prihode kako bi mogli nastaviti izgradnju", kazao je Jasmin Bučo, direktor Autocesta BiH.

Cijene goriva odavno nisu bile niže pa bi samim tim i udar na kućni priračun građana i gospodarstvo bio minimalan ali svi se pitaju što je sa naplatom cestarina?

Iako je ta naplata prilično skupa u odnosu na naše standarde ali i nepovezanost bh. cesta, ta sredstva se ne koriste u svrhu izgradnje već samo održavanja cesta, piše N1.

Plan izgradnje podijeljen je u četiri dionice od 340 km, preko rijeke Save, Doboja, Sarajeva, do granice sa Hrvatskom u Hercegovini, a do sada je izgrađeno tek stotinjak kilometara.

Kada će i hoće li uskoro biti uvezane sve ove dionice pitanje je. "To je isto kao da me pitate kada ćemo ući u EU", dodao je Bučo.

U slučaju da se prijedlog direktora Autocesta i stavi na razmatranje mora proći određenu proceduru, mišljenje oba entitetska ministra financija i državnog ministra finacija, a između ostalog, nadležnost pitanja trošarina je u rukama UNO BiH.

Autoceste u ovom trenutku imaju oko 170 milijuna kratkoročnih obaveza koje nisu pokrivene izvorima financiranja, ali i oko 160 milijuna eura te dodatnih 80 milijuna koji su uvjetovani povećanjem trošarina, tako da je povećanje trošarina na gorivo jedini način da Autoceste dođu do novca.

Kopirati
Drag cursor here to close