Reformska agenda

Novalić u Mostaru najavio otvaranje 50.000 radnih mjesta

Gospodarstvo / Flash | 10. 05. 2016. u 13:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako provedba Reformske agende već daje rezultate te da bi, ako se zadrži sadašnji trend povećanja broja zaposlenih, u četiri godine mandata aktualne vlade moglo biti otvoreno 50 000 novih radnih mjesta.

Novalić je to kazao u okviru predavanja 'Reformska agenda: Zaokret u ekonomskim trendovima', održanog studentima Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić'. Po riječima federalnog premijera, javnosti u Bosni i Hercegovini nije baš jasno što Reformska agenda predstavlja.

''Jednostavno rečeno, Reformska agenda je dokument u kojem je opisano sve ono što moramo promijeniti kako bismo bili uređenije, bolje i bogatije društvo'', kazao je Novalić, istaknuvši da je do sada urađeno oko 30 posto aktivnosti predviđenih Agendom.

Urađeni posao rezultirao je poboljšanjem ekonomskih prilika u Federaciji BiH, dodao je, pa je tako u proteklih godinu dana prisutan trend rasta zaposlenosti i pada nezaposlenosti. Po Novalićevim riječima, ako se taj trend nastavi do kraja njegovog mandata u Federaciji BiH bit će otvoreno 50 000 novih radnih mjesta.

Federalni premijer naglasio je kako je posebice velik problem nezaposlenosti mladih, a kako bi se situacija popravila Vlada Federacije BiH u 2015. i 2016. izdvojila je 70 milijuna maraka za poticaj zapošljavanja.

Vlada Federacije BiH veliku će pozornost posvetiti i izmjenama radno-pravnog zakonodavstva, kazao je Novalić, a jedan od ciljeva tih izmjena bit će mogućnost otvaranja tvrtke za jednu marku, za jedan dan.

''Danas je proces otvaranja nove firme iznimno skup i dugotrajan. Da biste registrirali poduzeće potrebno vam je minimalno 2760 KM, a vremenski to traje, ovisno od županije do županije, od nekoliko mjeseci pa čak do nekoliko godina'', istaknuo je Novalić.

Najveća zapreka u provedbi Reformske agende je otpor reformama koji je široko prisutan u bh. društvu, smatra federalni premijer. Po njegovim riječima, svi žele bolji život, ali nitko ne želi prihvatiti promjene koje su neophodne da bi se došlo do boljeg života.

Stoga je, zaključio je Novalić, priču o reformama potrebno što je moguće više približiti studentima i drugim mladim ljudima koji se ne boje promjena i kojima su promjene normalna stvar.

Novalić: MMF nam nije potreban samo zbog novca

Komentirajući dolazak izaslanstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosnu i Hercegovinu, predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako je njegova vlada spremna za novi aranžman s tom međunarodnom institucijom.

''Federacije je sve uvjete ispunila praktično prije godinu dana. I tada smo, kao i sada, govorili da to nismo uradili zbog njih, već zbog sebe. (...) Radi se o iznosu od oko milijardu maraka i to je proračunska potpora. Poznato je da u proračunu Federacije BiH fali 312 milijuna maraka i mi smo ga prošle godine u odsustvu MMF-a nadoknadili iz domaćih izvora'', rekao je Novalić u Mostaru.

Dodao je kako Bosni i Hercegovini MMF nije potreban samo zbog novca, već i zbog tehničke potpore u provedbi reformi. ''Mi, recimo, imamo problem sa zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju i nemamo kapacitete da ga donesemo. Onda u pomoć zovemo MMF i Svjetsku banku jer oni to rade u 170 zemalja i mogu nam prenijeti svoja iskustva'', kazao je Novalić.

Nakon predavanja, studenti sa nekoliko fakulteta su postavljali pitanja po pitanju zapošljavanja mladih i eventualnih poticaja od Federacije, odnosno nadležnih ministarstava. Također, postavljeno je pitanje najnižih rizičnih primanja, te pitanje o izjavama premijera pred medijima, a o čemu su brojne reakcije stigle putem društvenih mreža.

Nakon predavanja premijera, održana je kratka prezentacija jedne od uspješnijih kompanija u BiH, a riječ je o 'Violeti'. Premijer Novalić s enakon toga susreo sa rektorom Univerziteta 'Džemal Bijedić' Seadom Pašićem.

Kopirati
Drag cursor here to close