Dubinska analiza

Novalić najavio due dilligence u BH Telecomu i HT Eronetu

Gospodarstvo / Flash | 07. 04. 2017. u 17:46 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlastima u BiH ostaje da ispune još uvjeta za dobivanje tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sve i da Parlamentarna skupština BiH usvoji set zakona koji se odnosi na povećanja trošarina na gorivo.

Riječ je između ostalog o potpisivanju ugovora sa međunarodnim savjetnicima za provođenje operativne i financijske dubinske analize (due diligence) za BH Telecom i HT Mostar s ciljem restrukturiranja i/ili prodaje dionica.

Posljednjih dana isključivo se priča o usvajanju seta zakona koji se odnosi na povećanje trošarina što jeste jedan od uvjeta za dobivanje kredita. Ipak, Vlada FBiH pored toga obećale je da će do kraja listopada 2016. godine u konsultacijama sa Grupom Svjetske banke i/ili EBRD-om, završiti financijsku i operativnu temeljitu procjenu vrijednosti (due diligence) za BH Telecom i HT Mostar.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je u razgovoru za Klix.ba kako je riječ o detaljnom skeniranju financijskog i organizacijskog stanja telekoma i pronalaženju dijelova kompanija u kojima postoje problemi pri funkcioniranju.

"Na osnovu analize bit će urađene preporuke kako bi se unaprijedilo poslovanje kompanija i njihova profitabilnost, te povećala vrijednost.? Ovo nije nikakav uvod u privatizaciju. Radi se o dvije veoma profitabilne kompanije i Vlada Federacije je zadovoljna stanjem u oba telekoma", rekao je Novalić.

Istaknuo je da ovo svakako ne znači da BH Telecom i HT Eronet ne mogu poslovati još bolje i donositi još više profita.

"Ovo je posebno važno s obzirom da je tržište telekomunikacija veoma konkurentno.? Što se same analize tiče, očekujemo da će na narednoj sjednici Vlada dati suglasnost da premijer potpiše mandatno pismo vezano za BH Telecom, te da uputi zahtjev EBRD-u, koji je ovdje naš partner, da Vladi uputi i mandatno pismo vezano za HT Eronet", zaključio je Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close