Norveška traži inženjere, nastavnike, medicinske sestre, kuhare, konobare, plaća 4.500 eura

Gospodarstvo / Flash | 29. 01. 2014. u 21:07 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski ured za zapošljavanje (EURES) objavio je detaljan izvještaj u kojem se navodi da su Norveškoj potrebni inženjeri, nastavnici, medicinske sestre, ali i vozači autobusa, kuhari i konobari, a kojima se u toj uređenoj nordijskoj zemlji nudi prosječna mjesečna plaća od skoro 4.500 eura.

Naime, ovoj skandinavskoj zemlji potrebni su inženjeri, a posebno stručnjaci za mehaniku, elektroniku, automatiku, hidrauliku i vodovod, predškolski odgajatelji, nastavnici, posebno u području prirodnih znanosti i matematike, doktori medicine i medicinske sestre, psiholozi, vozači autobusa, taksisti, kuhari i konobari.

Kompanije u Norveškoj koje trenutno traže inženjere i stručnjake različitih profila su, između ostalog, Aker Solutions, FMC Technologies, Statoil, National Oilwell Varco, Kværner, Kongsberg Gruppen, Aibel, Roxar i Fabricom.

Prema navodima EURES-a, za boravak u Norveškoj potrebno se prijaviti za dozvolu za boravak u razdoblju od tri mjeseca u lokalnoj policijskoj postaji u toj zemlji ili nakon što strani državljanin pronađe adekvatan posao. Stranac može ostati u Norveškoj šest mjeseci dok traži posao.

Istraživanja pokazuju da su uvjeti rada u Norveškoj među najboljima i najhumanijima u svijetu.

Radnici sa poslodavcem zaključuju ugovor u pisanoj formi koji podrazumijeva tri do šest mjeseci probnog rada prije potpisivanja ugovora na duži vremensko razdoblje.

Plaća se isplaćuje na mjesečnoj osnovi, a zaposlenom radno vreme traje 37,5 sati tjedno, što znači 7,5 sati svaki radni dan, a maksimalno 40 sati u tjednu.

EURES u svom izvještaju navodi da zaposleni u Norveškoj u prosjeku imaju 25 dana godišnjeg odmora, a svi oni stariji od 30 godina imaju 30 dana godišnjeg odmora koji je uredno plaćen. Prosječna plaća u ovoj skandinavskoj zemlji je jedna od najviših u Europi, ali i svijetu i iznosi 36.700 norveških kruna (NOK), odnosno 4.384 eura.

Ova zemlja je poznata i po ogromnim rezervama sirove nafte i plina, a ubraja se i među najveće svjetske izvoznike morske hrane. Bruto domaći proizvod (BDP) Norveške trenutno iznosi 56.920 dolara, ili 41.683 eura, po stanovniku.

Na referendumu 1994. godine građani Norveške odbili su članstvo u Europskoj uniji, a prema nedavno provedenoj anketi, 80 posto Norvežana ni sada ne želi članstvo u EU.

Kopirati
Drag cursor here to close