Upravljanje resursima

Norveška na vrhu indeksa odgovornosti prema prirodnim resursima

Gospodarstvo / Flash | 03. 07. 2017. u 12:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 80 posto najvećih svjetskih proizvođača nafte i plina i najjačih rudarskih zemalja ne upravlja na odgovarajući način izvlačenjem prirodnih resursa, pokazuje godišnje izvješće Instituta za upravljanje prirodnim resursima (NRGI).

NRGI-ov godišnji index pokazuje da je Eritreja najgora na godišnjem popisu Instituta, dok je Norveška na vrhu, a iza nje Čile, Britanija i Kanada. Index je rangirao 81 zemlju po transparentnosti i odgovornosti u upravljanju njihovim naftnim, plinskim i rudarskim sektorima.

NRGI je index odgovornosti u upravljanju prirodnim resursima pokrenuo 2013. s ciljem da se pomogne zemljama bogatim resursima da izbjegnu zamke “prokletstva resursa”, javlja portal Lider.

Ta sintagna znači da njihova gospodarstva često ne postižu zadovoljavajući gospodarski rast zbog slabog institucionalnog upravljanja i nadzora nad prirodnim resursima.

''Dobro upravljanje ekstraktivnim industrijama ključan je korak za izlaženje iz siromaštva za 1,8 milijardi siromašnijih građana koji žive u 81 zemlji za koju smo dali procjenu, rekao je Daniel Kaufmann, predsjednik i izvršni direktor NRGI-ja, neovisne neprofitne organizacije.

''Ohrabrujuće je da deseci zemlja usvajaju ekstraktivne zakone i regulative, ali često njih ne prate akcije u praksi'', dodao je.

Index pokazuje da su neke zemlje srednjeg dohotka, među kojima su Kolumbija, Indonezija, Gana, Mongolija, Peru, Meksiko i Bocvana, postigle dobre ili zadovoljavajuće ukupne ocjene.

Kopirati
Drag cursor here to close