Vjetroelektrane

Njemačka, Danska i Nizozemska grade 'otok energije'

Gospodarstvo / Flash | 10. 03. 2017. u 07:48 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Objava koja dolazi iz partnerske suradnje Danske, Njemačke i Nizozemske za mnoge će imati obrise futurističkog filma, ali zapravo je riječ o realnom projektu koji će sasvim sigurno krenuti. Tri navedene zemlje naime planiraju na Dogger Banku, sprudu koji je pozicioniran 100-tinjak kilometara od istočne obale Engleske sagraditi otok koji bi trebao osigurati energiju za 80 milijuna ljudi, piše Dnevnik. 



Pozicija je idealna, smatraju stručnjaci koji rade na projektu, jer je Dogger Bank smješten praktički u sredini Sjevernog mora, koje je poznato po snažnim i čestim vjetrovima koji bi trebali preko vjetroelektrana osigurati sve što je potrebno za funkcioniranje ovoga "otoka energije".

Torber Glar Nielsen, tehnički direktor tvrtke Energinet iz Danske, koja je na svojem webu objavila detalje o ovom projektu rekao je: "Možda se ovo nekome čini kao "sci-fi" ideja, ali vjerujte da je moguće, otok u Dogger Banku može osigurati energiju iz vjetra za ogroman broj ljudi na ovom području".

Sve strane koje će surađivati na ovom projektu trebale bi do 23. ožujka potpisati ugovor o suradnji, stoga ne treba sumnjati kako će ovaj projekt doista zaživjeti i sasvim sigurno otvoriti novo poglavlje u priči o obnovljivim izvorima energije. Ako se realizira, a nitko ne sumnja da će se to dogoditi, otok energije u Sjevernom moru postati će najveći projekt takve vrste u Europi i jedan od najvećih na svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close